ניו-מד אנרג’י דיווחה לפני זמן קצר כי פרויקט הנחת הצנרת התת ימית במקטע ההולכה בין אשדוד לאשקלון, אשר בוצע על ידי נתג"ז, הושלם. השלמת הפרויקט מאפשרת את הגדלת כמות הגז הטבעי המוזרמת בצינור EMG למצרים בכ-2 BCM נוספים בשנה.
ברקע למהלך סוגיית כמויות ייצוא הגז הישראלי אל מול שמירת העתודות נדון בימים אלו בכנסת, ושם פורסם דוח מחקר שהצביע על פער של כ-221 מיליארד מטרים מעוקבים (BCM) של גז טבעי בין הערכות החברות לבין הערכות המדינה - כמות שלפי מחברי המחקר שקולה לכעשר שנות צריכת גז של המשק הישראלי.
יכולת ההולכה בצינור EMG עלתה מכמות של כ-6.5 BCM בשנה לכ-8.5 BCM בשנה, מתוכה יכולת הייצוא של מאגר לוויתן עומדת על כ-6.5 BCM בשנה, וזאת בנוסף ליכולת הייצוא הנוכחית של המאגר למצרים של כ-2 BCM בשנה באמצעות קו הייצוא ירדן-צפון.
כזכור השלב הראשון (שלב C) במימוש הסכם הייצוא עם מצרים, שנחתם באוגוסט אשתקד והיה לעסקת הייצוא הגדולה בישראל, כלל השלמת שני פרויקטים: חיבור צינור שלישי ממאגר לוויתן אל אסדת ההפקה, אשר הושלם והגדיל את כמות הגז המופקת מהמאגר לכמות של כ-15.8 BCM בשנה; וחיבור קו ההולכה אשדוד –אשקלון, אשר הושלם כעת ומגדיל את קיבולת הולכת הגז הטבעי בצינור EMG המחבר בין אשקלון לאל-עריש.
בהתאם, התקיימו כל התנאים הקבועים בהסכם להגדלת כמות הגז ששותפי לוויתן מחויבים לספק ל-Blue Ocean Energy במסגרת המנה הראשונה, וכמויות הייצוא המחייבות למצרים יגדלו מכ-4.7 BCM בשנה לכ-6.7 BCM בשנה, עלייה של כ-40% מהכמות הנמכרת כיום מלוויתן למצרים, וזאת בנוסף לייצוא כמויות אפשריות נוספות על בסיס Spot.
ג’ק בייקר, מנכ"ל אזור מזרח הים התיכון בשברון, אמר: "הזרמת הגז בקו הגז הטבעי אשדוד-אשקלון של נתג"ז מהווה אבן דרך משמעותית בפיתוח תשתיות הגז הטבעי של ישראל. הישג זה לא רק תומך בהמשך פיתוחה של אספקת אנרגיה אמינה וזמינה, אלא גם מחזק את התשתית החיונית הנדרשת כדי לתת מענה לצורכי האנרגיה ההולכים וגדלים של ישראל והאזור. הרחבת קיבולת מערכת הולכת הגז הטבעי תומכת באספקת כמויות נוספות של גז טבעי ללקוחות בישראל ובשווקים האזוריים. אנו מעריכים את שיתוף הפעולה ההדוק בין התעשייה, הממשלה ובעלי העניין השונים, אשר תרם לקידומו של פרויקט תשתיתי חשוב זה”.
יוסי אבו, מנכ"ל NewMed Energy: "סיום פרויקט קו ההולכה אשדוד-אשקלון מאפשר לעסקת הייצוא הגדולה בתולדות המדינה לצאת לדרך. זוהי פתיחת צוואר בקבוק חשוב בהולכה למצרים שתאפשר לנו להגדיל מהותית את הכמויות מחד ולחסוך בעלויות ההולכה מאידך. הגידול בהפקה מלוויתן עם חיבור הצינור השלישי וקידום שלב ב’, יאפשר מענה לביקוש העולה במשק המקומי ובשווקי הייצוא".