קרדיט: depositphotos
קרדיט: depositphotos

הנכסים הפיננסיים המקומיים בישראל ספגו סנטימנט שלילי בשבוע החולף. כלכלן המאקרו יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון מציינים בסקירתם כי תחושת אכזבה מההסכם מול איראן והמשך הלחימה בזירה הצפונית מול לבנון העיבו על שוקי המניות, האג"ח והמט"ח, ובמקביל הובילו לעלייה מתונה בפרמיית הסיכון של המדינה. יחד עם זאת, הכלכלה הריאלית מציגה התאוששות, כאשר המדד המשולב של בנק ישראל מצביע על שיפור חלקי בפעילות המשק.

למרות התנודות הנגזרות מחוסר הוודאות הגיאופוליטי, בלידר שוקי הון מדגישים כי הגורמים המאקרו-כלכליים הבסיסיים של המשק ממשיכים לתמוך בעוצמתו של המטבע המקומי ובמגמת הייסוף של השקל. העודף בחשבון הסחורות והשירותים רשם נתון חזק של 5.4 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה. כמו כן, הנתונים הראשוניים לרבעון השני מעידים על צמצום נוסף בגירעון הסחר לצד המשך הגידול ביצוא שירותי ההייטק.

בנוסף, נרשמה עלייה חדה בהשקעות הריאליות הישירות של זרים בישראל (בנטרול רווחים בלתי מחולקים) לרמה של 5.9 מיליארד דולר ברבעון הראשון. בלידר שוקי הון מעריכים כי אינפלציית הליבה, העומדת על קצב שנתי של 1.6%, נמצאת במרכז יעד היציבות של בנק ישראל ותומכת עקרונית בהמשך הפחתת הריבית. תחזית האינפלציה של לידר ל-12 החודשים הקרובים עומדת על 1.75%. עם זאת, בכל הנוגע להחלטת הריבית הקרובה של בנק ישראל, בלידר מציגים קו זהיר יחסית לצפי השוק ומעריכים כי הריבית תיוותר על כנה ברמה של 3.75% או תרד באופן מתון (טווח צפוי של 3.5%-3.75%), כאשר בעוד שנה מהיום היא צפויה לעמוד על 3.00%.

שוק העבודה הדוק; מחירי השכירות דורשים תשומת לב

שוק העבודה הישראלי ממשיך להפגין קשיחות, תופעה האופיינית לתקופות שלאחר הסלמה ביטחונית. שיעור ההשתתפות ירד במאי ל-61.6% עקב ירידה במספר מחפשי העבודה והמשך גיוסי המילואים. מדד ההידוק של השוק, המודד את היחס בין משרות פנויות למובטלים, עלה לרמה של 1.10 במאי. מנגד, הגידול המסיבי בהיקף העובדים הזרים בארץ (תוספת של כ-70 אלף עובדים בשנתיים האחרונות) תרם להרחבת היצע העבודה ומיתן חלקית את לחצי השכר, אף על פי שבנק ישראל עדיין מזהה קצב עליית שכר גבוה של כ-6% במגזר העסקי.

בגזרת שוק הדיור, הכלכלנים מציגים ניתוח מעניין של יחסי ההיצע והביקוש. מצד אחד, נתוני התחלות הבנייה (76 אלף יחידות בשנה האחרונה) ומספר היתרי הבנייה נותרו ברמה גבוהה, ומספר הדירות בבנייה פעילה הגיע לשיא היסטורי של 211.7 אלף יחידות. מנגד, קצב סיומי הבנייה בפועל נותר נמוך ועמד על 63 אלף יחידות בלבד בשנה האחרונה. בהתחשב בצרכי המשק הדורשים כ-65-68 אלף יחידות דיור חדשות בשנה, מלאי הדירות המוגמרות נותר נמוך יחסית, ובלידר מניחים כי מחירי הדיור יעלו בכ-3% במהלך 12 החודשים הקרובים. נקודה מדאיגה נוספת היא האצה חדה במחירי השכירות, שהגיעה לקצב עלייה של 6.8% בעת החלפת דיירים.

בזירה הגלובלית, בסקירה מצוין כי הודעת הריבית של נגיד הפד האמריקאי החדש הייתה ניצית יחסית, תוך דגש חד על מחויבות הבנק להחזרת האינפלציה ליעד, כאשר כמחצית מחברי הוועדה צופים כעת העלאת ריבית נוספת במהלך השנה הנוכחית.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש