המתח בין שר האוצר לבין הבנקים בישראל הגיע היום לשיא חדש. שר האוצר, בצלאל סמוטריץ’, הבהיר באירוע חתימת מזכר הבנות על הארכת הקו האדום של הרכבת הקלה, בפנייה ישירה למערכת הבנקאית כי לא יהסס להחמיר את הצעדים המיסויים נגדם אם יזהה פגיעה בהטבות הניתנות כיום לציבור הרחב.
המלצות הדרג המקצועי? למי זה טוב
הסערה החלה לאחר שסמוטריץ’ החליט שלא לאמץ את המלצות הצוות המקצועי שהוקם לבחינת סוגיית רווחי היתר של הבנקים. בעוד הצוות המקצועי המליץ על נוסחת מיסוי מתונה יחסית, שר האוצר בחר להשיק מס הגבוה פי שניים מהמלצות אלו, במטרה להגדיל את הכנסות המדינה על רקע הוצאות המלחמה הכבדות.
האיום: מס של 30% על הכוונת
במרכז המחלוקת עומד החשש של שר האוצר כי הבנקים ינסו לגלגל את עלויות המס החדש על הלקוחות, בין היתר באמצעות ביטול חבילות הטבות, העלאת עמלות או הרעת תנאי הריבית על הפיקדונות והמשכנתאות."אם תבטלו את חבילת ההטבות אנחנו נכפיל את המס ל- 30% ," הצהיר השר. מסר זה מהווה איום ישיר על רווחיות הבנקים, שכן הכפלת המס לרמה כזו עשויה לחתוך מיליארדי שקלים מהרווח הנקי של המוסדות הפיננסיים הגדולים בישראל.
תגובת המערכת הבנקאית
במערכת הבנקאית התקבלו הדברים בתדהמה ובכעס. גורמים בענף טוענים כי הצעדים של שר האוצר מהווים "פגיעה אנושה בוודאות העסקית" וכי המיסוי הכבד, עוד לפני האיום בהכפלתו, מהווה פגיעה בציבור המחזיק בבנקים למעשה ועוד אחרי תקופת מלחמה.
נראה כי הכדור נמצא כעת בידי הבנקים. בימים הקרובים יצטרכו ראשי הבנקים להחליט האם לספוג את הגזירות הנוכחיות ולהשאיר את ההטבות לציבור על כנן, או להיכנס לעימות חזיתי מול משרד האוצר שיכול להסתיים בחקיקה מחמירה אף יותר.