משרד האוצר פרסם הלילה תזכיר חוק למיסוי הבנקים. בניגוד להמלצות הצוות הבינמשרדי של האוצר ובנק ישראל, תזכיר החוק מציע למסות את רווחי היתר של הבנקים באופן הבא: מוצע להטיל מס נוסף על בנק שרווחיו בשנה מסויימת גבוהים בלמעלה מ-50% מהממוצע השנתי של הרווחים שהציג בין 2022-2018 (רווח הבסיס).
גובה המס שיוטל יהיה בשיעור של 15% מרווחי הבנקים שעולים על 50% מרווח הבסיס, עד לשנת 2030.
המהלך יגדיל את הכנסות המדינה ב-1.13 מיליארד שקל ב-2026 וב-1.5 מיליארד שקל בכל אחת מהשנים 2029-2027, כך על פי תזכיר החוק.
בעקבות פרסום תזכיר חוק אומר מנכ"ל איגוד הבנקים איתן מדמון: "בניגוד גמור לעמדת הצוות המקצועי שהוא עצמו מינה, שר האוצר החליט באישון לילה להכריז מלחמה על הציבור ולהטיל עליו מס בשיעור משמעותי. לא רק שהשר מפר ברגל גסה את ההבטחה שנתן רק לפני שנה, לפיה לא יוטל מס נוסף, השר דורס את העמדה המקצועית של אנשי משרדו ואנשי בנק ישראל ומקבל החלטות שרירותיות ללא כל הגיון כלכלי ובניגוד לאינטרס הציבורי.
"בימים הקרובים צפוי שר האוצר לספר לציבור על מלחמתו במונופולים וביוקר המחיה, ועל דאגתו לציבור. אולם סיסמאות אלה אינן אלא אחיזת עיניים. משמעות המהלך שמנוגד לעמדה המקצועית היא אחת: השר לא רק שמכניס את ידו לכיסו של הציבור ומטיל מיסוי נוסף על קופות הגמל, קרנות הפנסיה וההשתלמות אלא שהוא אף פוגע בהכנסות המדינה ממיסים ועשוי ככלל לגרום משמעותית בהיקף האשראי לציבור".
"הציבור חייב להבין את העובדות שכ- 90% ממניות הבנקים נמצאות בידיו ולכן אם מיסוי הבנקים משמעותו מיסוי הציבור. בנוסף כפי שקבע הצוות המקצועי שמונה ע"י השר, המס יגרום "לצמצום היצע האשראי במשק ועליית הריבית" שמשמעותה פגיעה בציבור. בכך השר פוגע בציבור פגיעה כפולה, גם בחסכונות שלו וגם ביכולת שלו לקחת הלוואות", אמר מדמון.