ביממה האחרונה נושבות רוחות מלחמה חזקות במזרח התיכון, על רקע דיווחים עקביים בתקשורת האמריקנית והישראלית על השלמת ההכנות הישראליות לתקיפה אפשרית באיראן. המתיחות הגיאופוליטית הגוברת מעוררת חששות כבדים בשווקים הפיננסיים, כאשר השקל נחלש מול הדולר, מחירי הנפט עלו ב-4.9% אמש בעלייה החדה השנה, והמשקיעים נערכים לתנודתיות גבוהה מהרגיל.
הדיווחים על הכוננות הישראלית לתקיפה באיראן, לצד הודעות אמריקניות על פינוי כוחות לא חיוניים ממדינות המפרץ, הובילו ללחץ על השקל כאשר שער הדולר-שקל טיפס לרמה של 3.53 שקלים לדולר. אנליסטים בשוק ההון מייחסים את ההיחלשות המהירה לחששות המשקיעים מפני הסלמה צבאית, שעלולה לפגוע ביציבות הכלכלית של ישראל ולהוביל לזרימת הון החוצה.
המתיחות סביב איראן, יצרנית הנפט השביעית בגודלה בעולם, משפיעה על שוק האנרגיה העולמי. הסיבה המרכזית לחששות היא האפשרות שתקיפה ישראלית תפגע בתשתיות הנפט האיראניות, או תוביל לתגובה איראנית שתשבש את זרימת הנפט במצרי הורמוז, שדרכם עוברים כ-20% מהאספקה העולמית.
איראן מייצרת כ-3.5 מיליון חביות נפט ביום, המהוות כ-4% מהביקוש העולמי, כאשר כמחצית מהתפוקה מיוצאת, בעיקר לסין. תקיפה של מתקני נפט, כמו בתי הזיקוק בבנדר עבאס או טרמינל היצוא באי חארג, עלולה לפגוע משמעותית בהכנסותיה של איראן, המוערכות בכ-35 מיליארד דולר בשנה מייצוא נפט. עם זאת, אנליסטים מזהירים כי פגיעה כזו עלולה להקפיץ את מחירי הנפט לרמות של 90-100 דולר לחבית, תרחיש שיגרור עליית מחירים עולמית ויפגע בצמיחה הכלכלית.
השווקים הפיננסיים הגיבו בירידות קלות בשעה זו של עד 0.3% בחוזים העתידיים בניו יורק, כך שנראה שבינתיים הכל נותר בגדר דיבורים.
הדיווחים על מוכנות ישראלית לתקיפה, לצד הכוננות האמריקנית והאיומים האיראניים, יוצרים אווירה של חוסר ודאות אך נראה כי המצב ’מנורמל’ נוכח התקופה האחרונה בשווקים ובכלל. האם ניתן למנוע הסלמה? התשובה תלויה במידה רבה בשיחות הדיפלומטיות שמתקיימות מאחורי הקלעים בין ארה"ב, ישראל ואיראן.