קרדיט: פלאש90, יוסי אלוני
קרדיט: פלאש90, יוסי אלוני

קרן העושר הנורווגית חיסלה את אחזקותיה בחברת פז הישראלית, וזאת בשל הובלת דלקים להתנחלויות "בשטחים הכבושים", לטענתה. הקרן, שמנהלת נכסים בשווי של 1.8 טריליון דולר, החזיקה על פי הדוח האחרון 0.5% מההון, שהוערך בכ-7 מיליון דולר.

ועדת האתיקה של הקרן קבעה כי פז, שמפעילה תחנות דלק ביהודה ושומרון, "תורמת להנצחת ההתנחלויות", שהקרן רואה כהפרה של החוק הבינלאומי. זו אינה הפעם הראשונה שהקרן נוקטת צעדים דומים: בדצמבר 2024 היא מכרה את אחזקותיה בבזק מסיבות דומות, ובשנים קודמות חיסלה השקעות בחברות ישראליות כמו שפיר הנדסה ומבנה נדל"ן.

אלא שזה לא מפריע לקרן העושר עדיין להחזיק בהשקעה בחברות ישראליות אחרות, כמו למשל: אפי נכסים (0.02%), אלוני חץ (0.1%), לוזון קבוצה (0.06%), אמות (0.06%), עזריאלי (0.39%), אזורים (0.06%), בנק הפועלים (1.39%), בנק לאומי (0.52%), ועוד.

בעוד שהיא מחרימה חברות ישראליות על בסיס פעילות בהתנחלויות, הקרן ממשיכה להשקיע בחברות או מגזרים שנויים במחלוקת, כמו למשל, במניות של חברות כמו ארמקו הסעודית (Aramco), שפועלת במדינה עם הפרות זכויות אדם מתועדות, חברות נשק, או השקעות במדינות עם הפרות זכויות אדם, כך הקרן מחזיקה בהשקעות בחברות הפועלות במדינות כמו סין, שבה מתועדות הפרות זכויות אדם חמורות. הקרן טוענת כי היא בוחנת את ההשקעות הללו על בסיס קריטריונים אתיים, אך התהליך איטי יותר מאשר במקרה של חברות ישראליות, מה שיוצר תחושה של אכיפה סלקטיבית.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 5
    הגיוני כמו צרפת, שמאיימת לעצור

    את נתניהו אם ינחת בשטחה, אבל נפגשת עם ג'ולאני שטובח בעלויים ובדרוזים. הגיוני וחוקי - נגד נתניהו הוצא צוו מעצר, נגד ג'ולאני לא...
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • שילקה
    • 12/05/2025 10:46
  • 4
    כל העולם חושב שההתנחלויות לא חוקיות

    תפנימו גם אם 90% מהישראלים היהודים מתנגדים לפינוי התנחלויות אפילו תמורת שלום אמת - הן עדיין לא חוקיות לפי כל העולם. לא רוב. כל. יש הרבה מדינות שכבשו שטחים. הרבה מדינות שמפירות זכויות אדם. אבל אין שום מקום בעולם שנכבש ע"י מדינה אחרת ולתושבים של המקום לא נותנים אזרחות. להיפך. פוטין כובש באוקראינה כי הוא רואה בהם רוסים. הסינים נותנים לטיבטים את אותם זכויות (כלומר כלום זכויות) שיש לסינים שהתנחלו שם. למוסלמים בקשמיר יש זכות בחירה לפרלמנט ההודי. שמו שיש לאזרחי ישראל הפלסטינים. ולגבי תוכן הכתבה - היציאה מחברות שמושקעות בהתנחלויות (להבנת הנורבגים) היא לא מיד ואופן גורף. אין שום צביעות שנשארו בישראליות אחרות שבונות בשטחים. הם יוצאים לאט לאט ומנסים למקסם רווח. בהחלט יש מצב שהשיא הנוכחי בבורסת ת"א יזרז את התהליך. לגבי זכויות אדם אחרות שמופרות כמו בסעודיה - מה נטפלתם לסעודים? רוב מדינות העולם לא דמוקרטיות ומפירות זכויות אדם.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ATUK19
    • 12/05/2025 10:18
  • 1
    הם פשוט אוהבים כותרות על חרם אלינו

    יכלו כבר לפני שנים לחסל את ההחזקות שלהם בארץ, הם פשוט נהנים להגיד שהם מחרימים, עוד פעם ועוד פעם, שיחסלו כבר החזקות ויפסיקו לבלבל את המוח, צריך לאסור אליהם להחזיק מניות בארץ אולי זה ייסתום להם את הפה.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • yair3
    • 12/05/2025 09:34