עדכון החלטת רשות החשמל בדבר הסדרת הקמת שתי יחידות יצור קונבנציונליות והעלאת תעריף הזמינות לתחנות הכוח תחת אסדרת שוק ה-SMP, הקפיץ אתמול את מניותיהן של משק אנרגיה ומבטח שמיר שחצתה שווי חברה של 2 מיליארד שקל.
לפיו העדכון שפורסם בחמישי, תתאפשר שלוש יחידות ייצור קונבנציונליות חדשות בהספק הגבוה מ-630 מגה וואט ועד 900 מגה וואט במקום שתי יחידות כפי שנקבע תחילה, וזאת למי שיקבלו אישור תעריף ויוכיחו סגירה פיננסית לפני יולי 2026.
בנוסף, תעריף הזמניות שנקבע באסדרה הקונבנציונלית גדל מ-1.5 אג’ לקילווואט זמין ל-3.31 אג’.
העדכון מתייחס לתחנות הבאות שיקומו בישראל, בהן תחנת הכוח קסם שבשליטת זרוע האנרגיה של מבטח, שמיר אנרגיה (53%). בנוסף, אחרי עיכוב של שנה החברות יוכלו לקדם את תחנות קסם והרחבת דוראד ודליה.
קביעת תעריף המינימום על בסיסו בעלי התחנות יוכלו לפנות לבנקים לצורך קבלת מימון פיננסי. דליה חברות אנרגיה ובנק הפועלים חתמו על מזכר הבנות מותנה ובלתי-מחייב להעמדת מימון להקמת תחנת כוח נוספת בשטח תחנת אשכול. מזכר ההבנות הבלתי-מחייב יאפשר העמדת מסגרות אשראי בהיקף של כ- 5.3 מיליארד שקל (חוב בכיר) לצורך מימון הקמת יחידת ייצור בהספק של כ- 850 מגה וואט. תחנת הכוח תזכה לתעריף זמינות של כ- 6.5 אגורות לקוט"ש לאורך תקופת רישיון בת 20 שנים שתחילתה עם הפעלתה, וזאת על פי האסדרה של אשכול שהיוותה חלק מתנאי הליך רכישתו.
תחנת הכוח תיקרא "אבשל", ע"ש אבשלום הרן ז"ל ששימש כאחד מהדירקטורים המייסדים בחברה ונרצח ביום 7.10.2023 בביתו שבקיבוץ בארי. התחנה מסוג HCLASS, שהינה עם יעילות אנרגטית גבוהה, אמורה להחליף את היחידות הקיטוריות המיושנות באתר אשכול ובהתאם לשפר את התנאים הסביבתיים הקיימים היום.
ההקמה של תחנת "אבשל" תבוצע במקביל להקמת תחנת הכח "דליה 2", אף היא בהספק של כ- 850 מגה. עם הפעלה של שתי התחנות הנוספות תחזיק דליה חברות אנרגיה בכושר ייצור משמעותי מכושר הייצור הקונבנציונלי במשק ובצי טורבינות מהיעילים במשק הישראלי, במיקומים הצמודים לרשתות הולכת החשמל והולכת הגז באופן המאפשר את ייצורו והעברתו לאזורי הביקוש והקטנת בעיית המחסור בחשמל במשק.