כלכלני בנק לאומי בסקירה עולמית: התבטאותו של יו"ר הבנק המרכזי האירופי, Jean-Claude Trichet, כי הריבית באירופה עשויה לעלות כבר בחודש הקרוב מדגימה הן את הבעייתיות הנקודתית של יבשת זו מול העלייה החדה במחירי הנפט והן את הבעיה המבנית באיחוד מדינות שאיתנותן הכלכלית אינה זהה.

 

מקור רובה של צריכת הנפט באירופה, הוא ממדינות המזרח התיכון וצפון אפריקה ולכן לשיבושים בצד ההיצע ישנו אפקט ישיר על הכלכלה האירופאית. מול איום זה של עלייה במחירי הנפט עשוי לנסות ה-ECB להתמודד על ידי העלאת הריבית. הבעייתיות במהלך שכזה היא השפעתו על מדינות הפריפריה, ובאופן ספציפי עלייה בעלות גיוס החוב שאיתו ייאלצו להתמודד. לעומת זאת, בארה"ב מהווה הייצור המקומי כ- 40% מסך הנפט המסופק ביבשת והנפט המיובא משכנותיה קנדה ומקסיקו מהווה כ-25% נוספים. מכאן שתלותה של ארה"ב במזרח התיכון נמוכה בהרבה מזו של אירופה ואפקט הנפט הוא בעיקרו פסיכולוגי. נוסיף כי גם במידה וישקול הבנק המרכזי בארה"ב העלאת הריבית יהיה זה על סמך כלכלה בודדת, הכלכלה האמריקאית.

 

לסיכום נאמר כי אנו מאמינים כי בהנחה ואכן יידרדר המצב במזרח התיכון ויפגע בכלכלה העולמית, תסריט שסבירותו לדעתנו כרגע אינה גבוהה, יהיה לבנק המרכזי האמריקאי יתרון על האירופי ולכן לחוששים מתסריט שכזה להגדיל את חשיפתם לארה"ב. לגבי חשיפה לשווקים המתפתחים, אנו ממשיכים להאמין כי העלאות הריבית האגרסיביות יחסית הצפויות להגיע בחודשים הקרובים יהפכו את השווקים האלו לאטרקטיביים פחות בעיני המשקיעים.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש