חברת הפוד-טק ביונד אויל (Beyond Oil) מקיבוץ יפעת, חתמה בשבוע שעבר על הסכם שותפות אסטרטגי והפצה עם WCRL – West Coast Reduction Ltd, חברה קנדית ותיקה המובילה את תחום האיסוף, המחזור והעיבוד של שמן טיגון משומש במערב קנדה, הנמצאת בבעלות משפחת Diamond היהודית קנדית.
ההסכם מקנה ל-WCRL את הרישיון והזכויות לשווק ולמכור את מוצרי ביונד אויל באופן בלעדי בקנדה, וכן את הרישיון למכור את מוצרי החברה במדינת וושינגטון, ללא בלעדיות. במסגרת ההסכם, ישתפו החברות פעולה בביצוע תוכניות מחקר ופיתוח המתבססות על המוצרים ובוחנות את שילובם בתתי מגזרים אחרים של תעשיית המזון.
מוצרי ביונד אויל מתבססים על טכנולוגיה המטפלת בשמנים צמחיים המשמשים לטיגון במטבחים מסחריים, ציבוריים ותעשייתיים. מחקרים רבים מוכיחים כי שימוש חוזר בשמן צמחי לטיגון גורם להיווצרותם של רכיבים מזיקים, רעילים ומסרטנים הפוגעים הן בבריאותם של צרכני המזון המטוגן והן בבריאותם של עובדי המטבחים השואפים את אדי השמן. הבעיה, בעלי המסעדות להחליף את שמני הטיגון שלהם בתדירות גבוהה, דבר המשפיע על עלויות התפעול השוטפות.
השימוש החוזר בשמן צמחי למספר רב של טיגונים נפוץ בעיקר במטבחים תעשייתיים (בתי מלון, אולמות אירועים, מפעלי טיגון ועוד), במסעדות וברשתות מזון מהיר. רבים מהאחראים על מטבחים אלה כלל לא ערים להיקף הנזק הנגרם הן ללקוחותיהם והן לעובדים שלהם, השואפים את אדי השמן לאורך כל היום. מרבית המטבחים בארץ ובעולם, נוהגות להחליף את השמן אחת ל- 3-5 ימים בממוצע, בשל עלות השמן הגבוהה. אם יוחלף השמן מספר פעמים ביום עלות המנות יתייקרו בצורה משמעותית. הפיתוח הישראלי פורץ הדרך מאפשר להם כעת לחסוך בהוצאות של החלפת השמן בתדירות זו, תוך הבטחת בריאותם של הסועדים והעובדים.
הפורמולה שפותחה על ידי ביונד אויל היא מוצר סופח המונע את היווצרותם של הרכיבים המזיקים ומתעלה על כל פתרון אחר שקיים היום בשוק. פרופ’ ניסים גרתי, מומחה במאפיינים כימיים ופיזיקליים של שמנים ושומנים ולשעבר יו"ר בית הספר לכימיה באוניברסיטה העברית ב ירושלים, ציין במחקר שערך על המוצר, כי "ההרכב הייחודי של ביונד אויל נועד למנוע היווצרות של תרכובות מסרטנות כמו אקרילאמיד ופחמימנים ארומטיים פוליציקליים (PAH), אשר ידועים כגורמים למספר בעיות בריאותיות, כולל סרטן. לאימוץ ביונד אויל במשרד המזון יכול להיות תפקיד חיוני במניעת מחלות אלו ובהבטחת בטיחות הצרכן".
גם מבחינת תקופת השימוש בשמן, מציגה הטכנולוגיה של ביונד אויל תוצאות שלא נראו עד כה, הכוללות הארכה של חיי השמן ב-100%-300% תוך שיפור איכות השמן, איכות הטיגון, איכות המוצר המטוגן, הגדלת נפחי הטיגון, הפחתת עלויות שמן הטיגון ועמידה בדרישות איכות המזון והבטיחות.
"הפתרון החדשני של ביונד אויל תורם תרומה עצומה לאנושות בתחום הרפואי, על ידי הפחתת תחלואה ותמותה מסרטן עקב חשיפה לאדי טיגון, ובכך תורם תרומה רבה לשיפור הבריאות הכללית של האוכלוסייה", קובע פרופ’ אורן פרוכטר, ראש מחלקת ריאות וטיפול נמרץ נשימתי במרכז הרפואי וולפסון, בסקירה מדעית שערך בנושא.
מחויבות בלתי מעורערת ליצירת עתיד בר קיימא
שיתוף הפעולה בין ביונד אויל לבין WCRL נוצר בעקבות שורה של ניסויים משותפים, אשר כללו שימוש בפורמולה בקרב לקוחות פוטנציאליים בצפון אמריקה. WCRL פועלת מזה למעלה מחמישה עשורים בתעשיית החקלאות והמזון הקנדית, מספקת מגוון רחב של שירותים חיוניים לתחומי החקלאות, המזון והדלק הביולוגי ואחראית על יותר מ-50% מהייצוא הצפוי של שמן הקנולה המקומי לאסיה. בעקבות תוכנית Redux, באמצעותה מספקת החברה שירותי איסוף, מחזור ועיבוד שמן טיגון משומש לאלפי מסעדות, מחזיקה WCRL בנוכחות משמעותית בענף המזון הצפון אמריקאי.
"West Coast Reduction מחויבת עמוקות לעקרון המנחה לפיו ’שום דבר לא נשאר מאחור’ – בכל מה שאנחנו עושים", מסר בארי גלוטמן, מנכ"ל החברה. "תוכנית Redux ממשיכה לגלות אסטרטגיות חדשניות כדי לסייע ללקוחותינו בפיתוח עסקים ברי קיימא המשפיעים לטובה על הקהילות שאנו משרתים. לאחר שורה של בדיקות וניסויים במוצרי ביונד אויל, אנו מתרשמים מהתוצאות החושפות מספר יתרונות שתואמים את יעדי הקיימות שלנו. יתרונות אלה כוללים מזון מטוגן בריא יותר, איכות מזון משופרת, בטיחות מוגברת בתהליך הבישול, הפחתה ניכרת בטביעת הפחמן משימוש ומחזור של שמן בישול וחיסכון בעלויות למשתמשים. הצוותים שלנו יעבדו יחד במרץ ליצירת פתרונות ללקוחותינו באמצעות המוצר החדשני והמטלטל הזה, תוך שאנו מסייעים לציבור הרחב לחיות בקהילות מקיימות ובריאות יותר".
"אנו נרגשים להכריז על שותפות עם West Coast Reduction, המובילה בצפון אמריקה באיסוף, מחזור ועיבוד שמן", הוסיף יהונתן אור, מנכ"ל ושותף מייסד של חברת Beyond Oil. "שיתוף הפעולה האסטרטגי הזה הוא המפתח לצמיחת ביונד אויל בצפון אמריקה, ואבן דרך חשובה במסע להגשמת החזון שלנו – להפוך למובילה עולמית בתרומה הבריאותית לתעשיית המזון המטוגן לאפשר להן לטגן אוכל בריא יותר לצרכנים. אנו מאמינים שהניסיון והנוכחות החזקה של WCRL בשוק הצפון אמריקאי ימשיכו לתרום להתקדמות שלנו. אנו שואבים השראה מהמחויבות הבלתי מעורערת של החברה ליצירת אספקת מזון בת קיימא, אנו חולקים את אותם ערכים ומשימה חשובה ליצירת עתיד בר-קיימא בתעשיית המזון, עתיד בו נוצרת פחות פסולת הפוגעת בסביבה שלנו. אנו נרגשים מההזדמנויות ומההשפעה ששיתוף הפעולה שלנו עתיד ליצור".
ביונד אויל נסחרת בבורסה הקנדית (CSE) תחת הסימול BOIL.CN. או OTCQB תחת סימבול BEOLF.