קרדיט: depositphotos
קרדיט: depositphotos

מדד המחירים לצרכן שפורסם אתמול לחודש דצמבר ירד ב-0.1% (0.08%), כך שקצב העלייה השנתי התמתן ל-3% בשנת 2023, מעט מתחת להערכות השוק, בלפי הערכת בנק ישראל במדויק לאינפלציה ב-2023.

ירידה נרשמה גם במדדי הליבה השונים אל תוך טווח היעד של בנק ישראל. המדד ללא אנרגיה ופירות וירקות ירד ב-0.1% וקצב העלייה השנתי התמתן ל-2.7% ב-2023. מחירי המוצרים ה’לא סחירים’ נותרו בחודש האחרון ללא שינוי וקצב העלייה השנתי התמתן ל-3.6%. אינפלציית ההיצע (’מוצרים סחירים’), מאידך, ירדה ב-0.2%, וקצב העלייה השנתי התמתן ל-1.8% (שנתי).

מודי שפריר, אסטרטג חדר העסקאות של בנק ה פועלים, אומר כי "מדדי נובמבר ודצמבר תומכים בהערכתנו כי הפגיעה הניכרת בביקושים וההתמתנות הניכרת הצפויה במחירי השכירות מפרוץ המלחמה (גם אם רכיב ה’דיור’ הפתיע בדצמבר מעט כלפי מעלה), יובילו בתחילה להתמתנות האינפלציה (אפקט דיס אינפלציוני), היות והשפעת הירידה בביקושים משמעותית יותר מהשפעת הפגיעה בהיצע – בהקשר לכך, נציין גם כי מחירי תפוקות התעשייה (ללא דלקים) ירדו בדצמבר ב- 0.3% (לאחר ירידה של 1.2% בנובמבר). יחד עם זאת, אנו גם נותרים בהערכתנו כי השפעת המלחמה בטווח הבינוני הנה אינפלציוניות יותר, על רקע העלאת המסים הצפויה (העלאת מע"מ ב-1% תעלה את המדד בכ- 0.4%), התיקון החד הצפוי במחירי השכירויות לקראת סוף 2024/תחילת 2025, והעלייה המחודשת הצפויה בביקושים", אמר שפריר.

באשר לריבית בנק ישראל, אומר שפריר, "חרף המדד המעט נמוך מהציפיות, איננו מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בחודש פברואר. בנק ישראל טרם פרסם את התייחסותו לתקציב המדינה שאושר ע"י הממשלה, אך יעד הגרעון העומד על 6.6% (ללא התשלום הנוסף הצפוי ל’קרן הפיצויים’) גבוה מההערכות חטיבת המחקר בבנק ישראל שעמדו על 5.7%, כך שנראה כי בנק ישראל ציפה לקיצוצים חדים יותר או העלאות מיסים חדות יותר כבר ב- 2024", אמר שפריר.

יוני פנינג, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות, מייחס את הירידה בדצמבר במידה רבה כתוצאה מהתחזקות השקל, וכמובן יחד עם הפסימיות בגלל המלחמה. "קטגוריית הריהוט והציוד לבית מאבדת 0.7% ניכרים במהלך החודש. כנ"ל, קטגוריית ההלבשה וההנעלה מאבדת קרוב ל-2%, עם מה שנראה כהקדמה קלה של מכירות של אופנת החורף. ירידות קלות נוספות נרשמו במחירי קטגוריית התחבורה והתקשורת. כנ"ל, ירידות נרשמו במחירי שירותי חינוך תרבות ובידור, ברמה גבוהה של אחוז החודש (ציפינו לחצי אחוז). הירידה כוללת נפילה ניכרת של 13.5% במחירי המלונות, אשר גורעת 0.08% מהמדד. דווקא סעיפי הדיור שהיו צפויים לרדת מוסיפים 0.3%".

מה הלאה?

"העלייה במחירי השכירות היא מפתיעה וצריך להבין ממה היא נבעה", אמר פנינג. "כמובן שיכול להיות שמדובר בתוצאה של מחסור בדיור בשל המלחמה. וסביר שבהמשך כבר נראה הקלה מהכיוון הזה עם החזרה לישובים בדרום וצמצום טווח הפינויים בצפון. בכל מקרה, בניגוד בולט מאוד למדד דצמבר בארה"ב, שהרבה דברים עלו בו, פה הייתה נטייה חזקה כלפי מטה - סנטימנט צרכני יותר חשוב מצד ההיצע בהרבה מקרים. היינו מאוד סקפטיים לגבי הורדת ריבית בפברואר. האמת, עדיין. מצד שני אם לפני הנתון זה נראה בלתי סביר בכלל, עכשיו אפשר לדמיין מצב שבו הפד יתכוונן להורדת ריבית במרץ, בשוק המקומי גם מדד ינואר יפתיע למטה, השקל יתחזק משמעותית מהרמה הנוכחית, ובנק ישראל יבחר כן להמשיך ולהוריד. הרבה כוכבים צריכים להסתר פה, אבל אחד לפחות כן עשה את זה", אמר פניניג.

רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות, אמר: "הכוכבים מסתדרים בשמי המדד. הקצב השנתי שלו עמד על 3% בסיכום שנית ונגע ברף הגבוה של תחום היעד לראשונה לאחר תקופה ממושכת. בחמישה משבעת החודשים האחרונים היה המדד נמוך מהציפיות, או שווה להן! כך שזו התמתנות מתמשכת של האינפלציה. זאת ועוד: המדד ללא מזון ואנרגיה עלה כ-2% ולמעשה ליבת האינפלציה הגיעה לאמצע היעד. בנוסף, בניכוי סעיף הדיור מהחישוב עומדת האינפלציה על קצת מעל 1% ונצמדת לרף התחתון של היעד. חשוב מכך. בנק ישראל מציין כי הוא מסתכל על קצב האינפלציה השנתי בארבעת החודשים האחרונים וגם כאן נסיגה של ממש מנתוני החודש הקודם: מדד המחירים לצרכן עלה 2.0%, המדד ללא דיור עלה 2.3% והמדד ללא ירקות ופירות וללא דיור עלה 1.5%. (המספרים מהחודש שעבר: 2.3%+, 2.9%+ ו-2.0%+, בהתאמה.) ניכרת האטה.

עוד עולה כי סעיף שכר הדירה אמנם שינה כיוון ועלה, הפעם, כך שהמדד ללא דיור ירד עוד יותר, אך לפי שעה לא מדובר בנתון מדאיג, שכן שיעור ההתייקרות של שוכרים מחדשים, או מתחלפים, שמלמד על הבאות, התמתן דווקא. גם מכיוון מחירי ההיצע לא מסתמן לחץ כלשהו. השאלה האם המדד הזה משקף האטה כלכלית על רקע המלחמה ותשובות לכך נקבל בהמשך. אלמלא שאלת הגירעון התקציבי, פיחות השקל לאחרונה וסוגיות כמו השפעת פעולות החותים על עלויות ההובלה, הייתה לבנק ישראל את כל ההצדקה להוריד את הריבית פעם נוספת בחודש הבא, אך צריך לזכור כי מדד ינואר-24 יפורסם עד אז. מכל מקום, אין לשלול מהלך כזה ובכלל, הקושי לאמוד את צעדיו הבאים של בנק ישראל יגדל נוכח המציאות המורכבת", סיכם מנחם.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש