בנימין נתניהו ובצלאל סמוטריץ<br>קרדיט: עמית שבי, פול/פלאש 90
בנימין נתניהו ובצלאל סמוטריץ קרדיט: עמית שבי, פול/פלאש 90

הדולר קופץ ב-0.7% מול השקל ונסחר מעל לרמה של 3.87 שקלים, רמת שיא של 7 שנים. לריצה אל דולר שלל סיבות, חלקן עולמיות ואחרות מקומיות.

אחת הסיבות היא עליית הדולר בעולם בזמן שהמשקיעים רצים לנכסים בטוחים צמודי מט"ח בזמן העלייה בחוסר הוודאות. הדולר האמריקאי עדיין נחשב למטבע החזק בעולם (לידיעת מדינות -BRIC), כך שבימי חוסר ודאות הריצה לנכס הבטוח בדמות הדולר מעלה את ערכו והדולר בעולם נסחר בשיא של 10 שנים.

סיבה נוספת קשורה לירידות מעבר לים שבאה על רקע עליית התשואות אג"ח האמריקאיות לשיא של 16 שנה. הירידות מעבר לים גוררות ירידה בערך ההשקעות של המוסדיים בישראל מעבר לים, ואלו נאלצים לרכוש דולרים על מנת לגדר את ההשקעה. קורלציה בין השוק האמריקאי לשער המט"ח היתה צמודה מאד במיוחד ב-2021, אך לאחרונה בגלל המהפכה המשפטית התנתק הקשר בין המטבעות.

פער הריביות בין ארה"ב לישראל תומך בדולר. אם מגמת החלשות השקל מול הסל תימשך בנק ישראל יאלץ להעלות פעם נוספת את הריבית.

בנוסף לכך, העדר חדשות לגבי נורמליזציה ביחסים מול סעודיה נותנת אותותיה. היו מי שציפו לבשורות לאחר פסגת המנהיגים באו"ם אך נראה כי גם אם יהיו בשורות זה לא יקרה תוך ימים. נדבך נוסף שקשור לשוק המקומי הוא החשש מהדו"ח של ה-OECD על ישראל וחברות הדירוג.

אפשר היה להיע למצב הנוכחי בשווקים מעבר לים בעמדה טובה יותר אך הפלונטר הפוליטי בישראל הפיל את השקל והוסיף עוד 1.5% לאינפלציה. וכאן הסיפור לא נגמר שכן להחלשות השקל תהיה השפעה שלילית נוספת על האינפלציה והריבית. לולא המהפכה המשפטית הדולר היה נמצא במקום אחר מול השקל, אם כי בשוק יש מי שטוען שהרפורמה כבר לא תעבור. הפוליטיקאים דווקא לא הבהירו זאת ונראה שמבליץ מהיר הקואליציה עוברת לשיטת הסלאמי בכל הקשור למהפכה המשפטית וערעור מוסדות המדינה.

הנהנים: היצואנים

מי שנהנה מהחלשות השקל הם היצואנים שמקבלים את התמורה עבור תוצרתם בדולרים. אם בשנים האחרונות בנק ישראל רכש דולרים בשוק על מנת לתמוך ביצואנים על רקע התחזקות השקל, הרי שכיום המצב הפוך והשקל נחלש בכ-10% מאז עליית הממשלה הנוכחית לשלטון.

בניגוד אליהם, כלל הציבור סובל מהחלשות השקל, ומגמה זו אם תימשך, עלולה לפגוע ברמת החיים של לא מעט ישראלים, בין אם בדרך של התייקרות המוצרים המיובאים (התייקרות הייבוא), ובין אם החלשות השקל תגרור העלאה נוספת של הריבית בישראל - מה שיגרור התייקרות של עלות הכסף ועמה התייקרות של המשכנתאות ועלות החוב באשר הוא.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 5
    אובדן אמון מוחלט בכלכלה הישראלית, השקלים נשרפים בשל בורות, בטלה, ועבריינות

    • פוטיניהו
    • 05/10/2023 13:40
  • 4
    ‏כל דבר בעיתו מה טוב

    האוצר חנוק בדולארים והוא ימכור וסמוטריץ ‏יהנה

    • ביני
    • 04/10/2023 16:24
  • 3
    ריבית

    כל עוד הריבית בארה״ב תישאר גבוהה והמצב הפוליטי בארץ יוסיף שמן למדורה אני לא רואה סיבה שהדולר לא ימשיך להתחזק לעומת השקל.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • Tomer12
    • 04/10/2023 15:43
  • 2
    ממשלת חורבן! מושחתים חשוכים ומשתמטים מושלים בנו וההרס מכה בנו

    • איתי
    • 04/10/2023 13:59