בבנק לאומי מעריכים כי המחירים הגבוהים בהן נסחרות כיום מניות רבות עלולים להביא למימושי רווחים בטווח הקצר. במבט ל- 2011, המגמה החיובית תימשך על רקע האיתנות היחסית של הכלכלה הישראלית, המגמה החיובית מעבר לים והמחסור באלטרנטיבות השקעה. עם זאת, נראה כי המשקיעים ייאלצו להסתפק בתשואות נמוכות יותר. בבנק מציינים כי התפתחויות שליליות הן באזורינו שאמנם התמתנו לאחרונה וכן כאלו מעבר לים, בדגש על אירופה, מהוות סיכון להתממשות הצפי האמור. להלן סקירה שפרסמו בסוף השבוע על שוק ההון:
שבוע המסחר בשוק המניות המקומי התאפיין במגמה מעורבת כשמדדי המעו"ף ת"א 100 נמצאים מרחק של כ- 2% מרמת השיא בה שהו במהלך חודש ינואר השנה. המגמה הושפעה מהמגמה החיובית מעבר לים, פרסומם של הדוחות הכספיים לשנת 2010 ומהרגיעה היחסית במצריים. בתוך כך, סקטור הנדל"ן ומניות היתר שהתממשו בשבוע שעבר בחדות בלטו השבוע לחיוב ואילו מניות הבנקים שגם הן רשמו ירידות חדות במהלך השבוע רשמו תיקון קל בלבד.
מחזורי המסחר עמדו בממוצע יומי על כ- 2 מיליארד ₪, בדומה למחזור המסחר היומי הממוצע מאז תחילת השנה. סטיות התקן הגלומות באופציות על מדד המעו"ף עומדות כיום ברמה של כ- 16% לאחר שאלו טיפסו לרמה של כ- 19% עם פרוץ המהומות במצריים. על כן, משקיעים המעוניינים לבצע הגנות על תיקי ההשקעות לנוכח רמות השיא של המדדים, יכולים לעשות זאת גם כיום בפרמיה שעודנה סבירה.
מניות הבנקים אשר בלטו לשלילה מאז תחילת השנה, נסחרו במהלך שבוע שעבר במכפיל הון ממוצע (משוקלל) של כ- 0.98 בלבד. במהלך השבוע רשם מדד הבנקים עליות של כ- 0.7% וכיום עומד מכפיל ההון הממוצע על כ- 1. מחד, אנו מעריכים כי מכפיל זה נמוך על רקע מצבו האיתן של המשק והערכות כי הצמיחה ב- 2011 תעמוד סביב רמה של 4%. מנגד, המשך המגמה העולמית של הסטת כספים מהמדינות המתפתחות ה"סובלות" כיום מעלייה בשיעורי הריבית בהן אל עבר המדינות המפותחות עלולה לפגוע בשוק כולו ובפרט במניות הבנקים המוחזקות גם על ידי משקיעים זרים. בנוסף, האירועים האחרונים במצריים שאומנם שכחו במהלך השבוע האחרון הזכירו למשקיעים כאן את הסיכון הכרוך בהשקעה באזורנו והרגישות בו מהזוית הגיאופוליטית.
מדד המעו"ף ברמות שיא - יתרות השורט גדלות: הרמה הגבוהה בה נסחר מדד המעו"ף לוותה בגידול ביתרות השורט על חלק ניכר מהמניות המשתייכות אליו. כך, יתרות השורט על סך מניות המעו"ף שהסתכמו ב- 13 בינואר וב- 20 בינואר השנה בכ- 814 מיליון ₪ וכ- 827 מיליון ₪ בהתאמה, עמדו בשבוע שעבר על כ- 880 מיליון ₪. עלייה זו נגרמה בעיקר כתוצאה מזינוק חד ביתרות השורט על מניות חיפושי הנפט והגז על אף עליות השערים שחלו בהן במהלך השבוע שעבר ומגידול ביתרות השורט על מניות הבנקים. מנגד, חלה ירידה קלה ביתרות השורט על מניות התקשורת.
עונת פרסום הדוחות הכספיים לשנת 2010 החלה, טבע אכזבה ואילו שופרסל דוחות טובים: טבע פרסמה תוצאות מאכזבות לרבעון הרביעי של השנה. התוצאות היו נמוכות מעט מקונצנזוס האנליסטים הן בשורת המכירות והן בשורת הרווח למניה. הפגיעה נובעת בעיקרה מהשפעת המטבע ומחולשה יחסית במכירות הגנריות בשוק האמריקאי ברבעון. כמו כן, תחזיות החברה לשנת 2011 אותן פרסמה במסגרת זו, נמוכות מהתחזיות המוקדמות של האנליסטים. מכירות תרופת הקופקסון ממשיכות לצמוח בשיעור דו ספרתי, דבר שמדגיש את התלות הקיימת בו ועקב כך גם את הסיכון שבהשקעה. מאז פרסום הדוחות, ירדה מניית טבע בכ- 5.8%.
לעומתה דיווחה שופרסל על שיא במכירות וברווח הנקי בשנת 2010. שיעורי הרווח התפעולי הפתיעו לטובה, למרות עלייה בהוצאות התפעוליות, בזכות שיפור בתמהיל המכירות והעלאת מחירי המכירה בתחילת השנה. עם זאת, מכירות החברה צמחו בשיעור נמוך מהצמיחה הריאלית של מכירות רשתות השיווק (ירידה בנתח השוק) אשר נובע כנראה מגידול נתחי השוק של הרשתות הבינוניות- קטנות. כמו כן, על אף המעבר לסדרנות עצמאית, נותרו המכירות למ"ר ללא שינוי.
דו"ח בנק ישראל מצביע על הסטת השקעות לחו"ל: בזירת המאקרו, פרסם בנק ישראל נתונים אודות השקעות תושבי חוץ בישראל ותושבי ישראל בחו"ל בחודש דצמבר ובשנת 2010 כולה. על פי הדו"ח, במהלך דצמבר, הסתכמו השקעותיהם נטו של תושבי חוץ במניות בכ- 188 מיליון דולר, לאחר שבמהלך נובמבר נרשמו מימושים נטו של כ- 9 מיליון דולר. עיקר השקעתם הייתה בענפי הכימיקלים, הפרמצבטיקה וחברות האחזקה.
הנתונים לשנת 2010 כולה, מצביעים על השקעה בסכום אפסי במניות ישראליות. כך, השקעות של כ- 870 מיליון דולר במניות ישראליות בחו"ל קוזזו במימושים נטו בהיקף דומה במניות בבורסה בתל אביב.