חברת הפודטק הישראלית ביו דבש, שמפתחת תהליך תעשייתי לייצור דבש מתורבת - דבש ללא דבורים – הגישה בקשת פטנט מקדמית (פרוביזורית) בארה״ב לאור הצלחתה בניסוי לביטוי חלבון מזון מלכות מתורבת. הבקשה הוגשה עבור - Major Royal Jelly Production Methods, Systems Compositions and Uses Thereof.
חלבון מזון מלכות הינו מרכיב בדבש טהור. מדובר בתוצר מזון המופרש ברובו על ידי בלוטת ההיפו-פרינגיאלית של דבורת הדבש. למזון מלכות תפקיד מפתח בהתפתחות הזחלים הצעירים ובהזנת המלכה הבוגרת. מזון מלכות מורכב ממים (60%-70%), חלבונים (12%-15%), סוכרים (10%-16%), ליפידים (3%-6%), ויטמינים ומינרלים.
מטרת השיטה המתוארת בבקשת הפטנט הינה פיתוח תהליך חדש ונוסף, במקביל לתהליכים נוספים שמקדמת ביו דבש לייצור דבש ללא דבורים, שיאפשר יצירה מוגברת של מזון מלכות כמוצר עתידי של החברה ומתן אפשרות לחברה לשלוט במינון החלבון והרכבו בדבש המתורבת. הדבר עשוי, להערכת החברה, להיות בעל ערך תעשייתי גבוה, שכן לחלבון מזון מלכות שימושים נרחבים לאדם בתעשיית המזון, ברפואה ובמוצרי קוסמטיקה.
מחקרים מייחסים לחלבון מזון מלכות מגוון רחב של פעילויות פרמקולוגיות ברפואת האדם כגון ריפוי פצעים, פעילות אנטי בקטריאלית ואנטי פטרייתית, הפחתת רמות כולסטרול, הפחתת רמות סוכר בדם, פעילות אנטי סרטנית, הרחבת כלי דם, הפחתת יתר לחץ דם והגברת פעילות המערכת החיסונית.
ככל שהבקשה תאושר, הפטנט המבוקש עשוי להעניק חיזוק נוסף לאורך זמן למערך הגנות הקניין הרוחני של ביו דבש, לצד ארבע בקשות פטנט מקדמיות (פרוביזוריות) נוספות שכבר הוגשו. הבקשות הללו, ובקשות נוספות ככל שיוגשו, הינן חלק מתוכנית אסטרטגית ארוכת טווח של החברה לייצר יתרון טכנולוגי משמעותי בתחומה על ידי שמירת קניינה הרוחני.