מיקרו ישראל.
שוק העבודה משתפר במהירות
נתוני שוק העבודה הצביעו על האצה בהתאוששות אחרי חגי תשרי. שיעור האבטלה יורד במהירות והגיע במחצית הראשונה של חודש נובמבר ל-4.7%, לא רחוק מהרמה של כ-3.5% לפני המגפה. שיעור האבטלה הרחב ירד ל-6.7% לעומת 7.9% בספטמבר. נזכיר שלפי התחזית של בנק ישראל, שיעור האבטלה היה צפוי לרדת בסוף השנה ל-7.1%.
שיעור ההשתתפות בכוח העבודה חזר לרמה שהייתה לפי תחילת המגפה, מספר המועסקים במשק נמצא קרוב לרמה שהייתה צפויה להיות אם ללא היה המשבר.
גביית מיסים משקפת צמיחה גבוהה במשק
שיפור במצבו של המשק בא לידי ביטוי בצורה בולטת בגביית המיסים שנהנית בין היתר מגאות בענפי ההיי טק והנדל"ן. הקצב השנתי של גביית המיסים הישירים והעקיפים גבוהה בכ-10 אחוז מהרמה שהייתה צפויה אם לא היה מתרחש המשבר.
הגירעון ירד ל-4.6% לעומת 5.5% בחודש הקודם. בחודש דצמבר הגירעון צפוי לגדול בעקבות הוצאות של כ-70 מיליארד ₪ בחודש במסגרת התקציב שאושר לעומת ההוצאה החודשית הממוצעת של כ-38 מיליארד ₪ מתחילת השנה.
יתרות המזומנים בקופת האוצר ירדו מ-89 מיליארד ₪ באוקטובר לכ-73 מיליארד בנובמבר, עדיין הרבה יותר מרמת היתרות של 30-40 מיליארד ₪ שהייתה נהוגה לפני המשבר. בדרך כלל בדצמבר היתרות יורדות בכ-10-12 מיליארד ₪, אך השנה הירידה צפויה להיות גדולה יותר בעקבות ההוצאות הגבוהות. כמו כן, בינואר צפוי פדיון של כ-15 מיליארד ₪. בסופו של דבר, סביר להניח שבתקופת המגפה האוצר ירצה להחזיק יתרות גבוהות יותר מהרגיל ברמה של כ-40-50 מיליארד ₪. לפיכך, הוא לא צפוי להמשיך ברכישות חוזרות של אג"ח ואמור לחזור לקצב הגיוסים ברוטו בהיקף של 143 מיליארד ₪ בשוק המקומי בשנת 2022 בהתאם לתקציב שאושר.
השקל ממשיך להגיב לעליות ב-S&P 500
ההתפתחויות בזירת המט"ח בשבוע שעבר שוב המחישה שהסיבה העיקרית להתחזקות השקל קשורה לפעילות המוסדיים. השקל התחזק אחרי עליות שערים חדות בבורסת ארה"ב ה-S&P 500 עלה בשבוע שעבר בשיעור הגבוה מאז פברואר. לפי הנתונים המעודכנים, הקצב השנתי של מכירות הדולרים ע"י המוסדיים במסגרת עסקאות הגנת מטבע עלה מכ-31 מיליארד דולר בספטמבר ל-33 מיליארד דולר באוקטובר.
הנתונים הרבעוניים של הפעילות בשוק המט"ח מעידים שהמשקיעים המוסדיים והזרים היו רוכשי השקלים נטו, גם אם בהיקפים קטנים יותר מאשר ברבעון השני. המגזר העסקי המשיך לקנות דולרים גם ברבעון השלישי למרות העודף בחשבון השוטף.
למרות סיום תוכנית רכישות מט"ח בסך של 30 מיליארד דולר, בנק ישראל נאלץ גם בנובמבר לרכוש כ-4 מיליארד דולר. עלייה ביתרות המט"ח של ישראל הייתה בשנה האחרונה גדולה יותר מאשר בכלכלות הרבה יותר גדולות משלנו.
כדי לבלום התחזקות השקל כדאי לבנק ישראל לרכז מאמצים בפתרון זרם הדולרים שמגיע מכיוון המשקיעים המוסדיים.