ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, מפרסם הבוקר את סקירת הנפט השבועית יחד עם סיקור של השפעתו הגלובלית של נגיף הקורונה ואומר כי במהלך השבוע החולף, מחיר הנפט מסוג BRENT ירד מכ-44.67 דולרים לחבית לכ-41.33 דולרים לחבית בסיום המסחר ב-4/9/2020 ומחיר הנפט מסוג WTI ירד לכ-39.77 דולרים לחבית.

 

ירידת מחיר הנפט בשבוע האחרון נבעה מהתחזקות מסוימת של הדולר בעולם, אי עמידה בקיצוצי הייצור של עיראק אשר העלו את החשש לעודף היצע בשוק וביקושים חלשים אשר גרמו לסנטימנט השלילי בשוק. כמו כן, ירידת המחירים התרחשה על רקע עליית מידת הרגישות לסיכונים של המשקיעים, זאת יחד עם הירידה במדדי המניות המרכזיים בארה"ב."

 

באשר לביקושים בארה"ב מציין בפמן כי "על פי ה-EIA, התאוששות הביקושים לדלק המטוסים בארה"ב גבוהה יותר מאשר במדינות אחרות, למעט סין, למרות שהיא איטית משמעותית ביחס להתאוששות הביקוש לבנזין. להערכתה, באמצע אוגוסט הביקוש של הטיסות המסחריות לדלק מטוסים היה כ-612,000 חביות ביום. אך רמה זו נמוכה בכ-43% מהביקושים מלפני שנה.

 

יתכן שההתאוששות בביקוש לדלק מטוסים בארה"ב מהירה יותר מאשר במדינות אחרות, נובעת בחלקה מהתלות של ארה"ב בטיסות פנים ארציות שנפגעו פחות מאשר טיסות בינלאומיות והיו חשופות פחות למגבלות שהוטלו על ענף התעופה."

 

ברמה הגלובלית מציין בפמן כי "העלייה ביצוא הנפט של ערב הסעודית ואיחוד האמירויות קוזזה בהפחתת יצור הנפט של עיראק וכווית." עוד הוא מוסיף כי, המשך קיצוצי הפקת הנפט של חלק מהחברות בארגון OPEC+ המשלימות את אי עמידתן ביעד בחודשים הקודמים, הביאו לכך שתפוקת הנפט של המדינות החברות בארגון OPEC עלתה באוגוסט רק בכמחצית מהכמות שהיה מותר להעלות על פי ההסכמים שנחתמו, אילו בחודשים הקודמים כל חברי הארגון היו עומדים ביעדי הקיצוץ. יצור הנפט של OPEC עלה באוגוסט ב-550,000 חביות ביום והגיע ל-23.94 מיליון חביות ביום."

 

"יבוא הנפט של סין מארה"ב עלה לאחרונה בחדות. ככל שרכישות הנפט של סין מארה"ב גוברות, כך יבוא הנפט של סין מהמדינות החברות בקבוצת OPEC+ קטן. יבוא הנפט של סין מארבע חברות OPEC הגדולות (המהווה רבע מיבוא הנפט של סין – לפי נתוני 2019), ערב הסעודית, עיראק, איחוד האמירויות וכווית, הגיע לרמה הנמוכה ביותר מאז חודש מרץ וערב הסעודית איבדה את נתח השוק המשמעותי (כ-17% מהיבוא בשנת 2019) שהיה לה בשוק הנפט הסיני.

 

העלייה ברכישות הנפט של סין מארה"ב יכולה להתפרש כניסיון של סין לעמוד בחלק ממחויבותה לרכישות אנרגיה, עליהן היא התחייבה בשלב א’ של הסכם הסחר שבינה ובין ארה"ב. אולם, יתכן והמניע לרכישות אלו הוא המשך ניסיונות של סין לרכוש נפט במחיר זול, לאחר שערב הסעודית העלתה את מחיר הנפט שלה."

 

בנוגע לקורונה מציין בפמן כי, "המשך התפשטות הנגיף בכלכלות הגדולות ובהודו, יבואנית הנפט השלישית בגודלה בעולם, עשוי להכביד על המשך התאוששות הפעילות הכלכלית ועל הביקושים לנפט. אולם, להערכתנו לא צפויים סגרים כלליים, אלא נקודתיים באזורי ההתפרצות. זאת, בשל המחיר הכלכלי הכבד של הטלת סגר על כלל המדינה".

 

בפמן מסכם, "במבט קדימה, מחיר הנפט יושפע מן הספקות, בנוגע למידת המשך קיום ההסכם על ידי המדינות החברות בקבוצת OPEC+ בדגש על רוסיה ועיראק, ומן ההערכות בנוגע להתפשטות וירוס הקורונה בעולם, בפרט בסין ובארה"ב, והשפעותיו על הכלכלה העולמית. במידה והגל השני של נגיף הקורונה ימשך באזורים נרחבים יותר ויותר, אזי קיים סיכון להחזרת המגבלות החברתית במקומות שונים בעולם, אשר יאטו את הפעילות הכלכלית ויקטינו את הביקוש לנפט."

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש