יש לכך סיבות טובות - למאצ’ה יש טעם עדין וייחודי, והצבע שלה נעים לעין ומצטלם נהדר לאינסטגרם. אבל מהי בעצם מאצ’ה, מאיפה היא הגיעה אלינו ואיך משתמשים בה? התשובות בכתבה הבאה.
מהי מאצ’ה ואיך מייצרים אותה?
מאצ’ה היא אבקה שעשויה מניצנים צעירים של צמח התה. שדות של צמח התה המיועדים להכנת מאצ’ה מקבלים הצללה מיוחדת שבועות אחדים לפני הקטיף, מה שמגביר את השחרור של חומצת אמינו מסוימת האופיינת לצמח זה. כמות גדולה יותר של חומצת האמינו הופכת את צבעם של העלים לבהיר יותר ואת טעמם לעדין יותר ביחס לעלי תה שלא קיבלו הצללה.
לא כל עלי הצמח הופכים למאצ’ה. לאחר כמה שבועות בצל, נקטפים רק העלים הצעירים ביותר, ושקרובים ביותר לקצה הגבעול. עלים אלו עוברים תהליך חימום כדי לעצור את החמצון שלהם, כמו שעוברים כל סוגי התה הירוק. לאחר מכן הם עוברים ניקוי ונטחנים לאבקה דקה, שאנחנו מכירים כמאצ’ה.
מי המציא את המאצ’ה?
הראשונים לייצר מאצ’ה היו נזירי זן בודהיסטים ביפן. הם החלו לייצר את האבקה לפני כ-800 שנה, והשתמשו בה לצורכי מדיטציה. השימוש במאצ’ה בטקסי תה יפנים התקבע בזכות הנזיר, המשורר ואמן התה, סן נו ריקיו. במאה ה-16 כתב הנזיר את כללי טקס התה היפנים, שכוללים את השימוש באבקת מאצ’ה. כך התקבע מעמדה הטקסי והמיוחד של האבקה.
איך משתמשים במאצ’ה?
עד לא מזמן, השימוש באבקת התה היה מוגבל רק לצורך הכנת המשקה, ונפוץ רק ביפן. רק בשנים האחרונות גילה העולם המערבי את היתרונות הייחודיים של המאצ’ה, ואימץ אותה בחום לחיקו. אבקת המאצ’ה משמשת היום במגוון רחב של מאכלים ומשקאות: ניתן לשלב אותה בתה, בקוקטיילים, בשייקים ובמשקה מאצ’ה לאטה. בנוסף, המאצ’ה הפכה פופולרית במיוחד בקינוחים, זאת בזכות הטעם העדין שלה והצבע שהיא מעניקה להם. נהוג לשלב את האבקה במאפים, עוגות ועוגיות, בשוקולד ובגלידה.
פופולרית ונדירה גם יחד
למרות הפופולריות העולה של האבקה הירקרקה, היא עדיין נדירה יחסית מחוץ ליפן ולא פשוט להשיג אותה. הסיבה לכך היא שבכל שנה מיוצרים 1600 טונות מאצ’ה בלבד - זה נשמע הרבה, אבל בעצם מדובר באחוז מזערי מכמות התה שמיוצרת בעולם. מאחר והביקוש למאצ’ה הולך ועולה, ואילו הייצור נותר נמוך יחסית, המחיר של אבקת מאצ’ה איכותית יכול להיות גבוה במיוחד.
כדאי לדעת שבגלל שהביקוש למאצ’ה גבוה, השוק רווי בחיקויים. מוצר שקורא לעצמו אבקת מאצ’ה ומחירו נמוך הוא כנראה רחוק מאוד מהדבר האמיתי. אפשר לרכוש את האבקה המושלמת בחנויות טבע ובחנויות המתמחות במוצרים ייחודיים מהמזרח הרחוק, ולוודא שאכן מדובר במאצ’ה ולא בחיקוי זול שלה.