ביומיקה, חברה ביופרמצבטית המפתחת טיפולים חדשניים מבוססי מיקרוביום, וחברה בת של אבוג’ן הודיעה היום על שיתוף פעולה עם מכון וייצמן למדע לפיתוח טיפול תרופתי סלקטיבי נגד חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה מסוג Staphylococcus aureus, בגישה מבוססת מיקרוביום.
באמצעות גישה זו, הטיפול יכוון באופן סלקטיבי כנגד חיידקים ספציפיים העמידים לטיפולים אנטיביוטים קימיים, תוך שמירה על סביבת המיקרוביום במעי של המטופלים (יתר החיידקים ’הטובים’ בגוף).
החברה תקבל רישיון לקניין הרוחני וידע על בסיס עבודתה ותגליותיה של פרופ’ עדה יונת, זוכת פרס נובל. פרופ’ יונת הצליחה לתאר ברזולוציה גבוהה, את המבנה הקריסטלי של החלק הגדול בריבוזומום החיידק ה- Staphylococcus aureus. תיאור מבנה החלבון הקריסטלי הנובע מזנים פתוגניים אלו, מאפשר מציאת אתר מטרה בעל דרגה גבוהה של סלקטיביות בחיידקים אלו, אשר בזכות היכולות המיחשוביות של ביומיקה, יתאפשר פיתוח תרופה חדשה סלקטיבית לחיסול החיידק העמיד. קבוצת המחקר של פרופ’ יונת תלווה מדעית את ביומיקה בפיתוח הטכנולוגיה בפרוייקט.
פרופ’ עדה יונת: "הממצאים שלנו, הנובעים ממבני הרזולוציה הגבוהה של הריבוזום מהפתוגן האנושי, החיידק Staphylococcus aureus והמורכבויות שלו עם מגוון תרופות יעילות קליניות, עשויים לאפשר את התכנון של תרופות בעלות מבנה ייחודי כנגד פתוגן אנושי זה. אנו מאמינים שהשיתוף פעולה עם ביומיקה, שמעוניינת להתמודד עם העמידות העולמית לאנטיביוטיקה, עשויה להוביל לתוצאה חיובית לבעיה משמעותית זו לבריאות האדם".
אחד הזיהומים הנפוצים ביותר ממשפחת חיידקי ה- Staphylococcus aureus נגרם מ-MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus), המכונה חיידק-על. MRSA הוא חיידק העמיד לאנטיביוטיקות רבות, הגורם למספר זיהומים הקשים לטיפול בבני אדם, ובארצות הברית מביא לעשרות עד מאות מקרי מוות.
MRSA הינו הגורם המוביל לזיהומים בבתי חולים ולאחרונה תועדו מקרי הדבקה גם מחוץ לכותלי בתי חולים וכן הדבקה מבעלי חיים. הטיפולים הרפואיים הקיימים כוללים אנטיביוטיקה רחבת טווח שלאורך זמן הופכת לבלתי יעילה. שוק ה-MRSA הוערך בכ-2.9 מיליארד דולר ב-2016 וצפוי להגיע ל-3.9 מיליארד דולר ב-2025 .
ביומיקה מתכוונת להשתמש ברישיון לקניין הרוחני ולידע לתכנון ופיתוח תרופה חדשה על בסיס מולקולות הפוגעות באופן סלקטיבי ביחידה הריבוזומלית הגדולה של חיידק ה-Staphylococcus aureus.
ביומיקה נוקטת בגישה מחשובית ייחודית ברישיון מאבוג’ן (פלטפורמת החיזוי המחשובי הביולוגית, CPB), לסריקה וירטואלית המאפשרת את הזיהוי והתכנון של מולקולות עם פעילות סלקטיבית כנגד מטרות מיקרוביאליות חלבוניות ספציפיות. בעוד שטיפולים קיימים נוקטים בגישה רחבת טווח הפוגעות באוכלוסיה הכללית של המיקרובים החיים במעי של החולה, הגישה הסלקטיבית של ביומיקה מכוונת לטפל רק בחיידק עצמו תוך שמירה על אוכלוסיית המיקרוביום של המעי ללא פגע.
גיל גרנות-מאיר, מנכ"ל ידע מחקר ופיתוח בחברת העברת הטכנולוגיה של מכון וייצמן, אמר כי "ההסכם שלנו עם ביומיקה הוא הזדמנות להפוך את ההישגים המדעיים של פרופ’ יונת מהלכה למעשה, ולפתור צורך רפואי משמעותי שאין לו מענה, על ידי פיתוח פיתרון סלקטיבי לחיידקים עמידים מסוג Staphylococcus aureus"
ד"ר אלרן חבר, מנכ"ל ביומיקה, מסר "אנו גאים בשיתוף הפעולה בין ביומיקה למכון וייצמן למדע, אחד המרכזים המובילים בעולם בתחום המחקר המדעי. אנו מאמינים כי היכולות המחשוביות הייחודיות שלנו משלימות באופן אופטימאלי למחקרה של פרופ’ עדה יונת, בנוגע למבנה הייחודי של חלבון המטרה, לצורך גילוי ופיתוח תרופות פוטנציאליות לטיפול בזיהומים הנגרמים ע"י חיידק ה-MRSA.
לביומיקה קיימת הטכנולוגיה המאפשרת זיהוי של מולקולות ספציפיות היכולות להיקשר באופן סלקטיבי למטרות המיקרוביאליות נבחרות, תוך כדי הימנעות מפגיעה היקפית במיקרובים חיוביים ושימור המיקרוביום ללא נזק. אנו מצפים לעבודה משותפת בעזרתה של פרופ’ עדה יונת וחברי קבוצתה, ומאמינים בפוטנציאל הרב הטמון בתוכנית זאת."