בכירי הארגונים המקצועיים של ענף הבניה – התאחדות הקבלנים בוני הארץ, התאחדות התעשיינים, לשכת עורכי הדין, איגוד המהנדסים, לשכת השמאים, לשכת מתווכי הנדל"ן והתאחדות האדריכלים התכנסו היום (ה’) לדיון חירום במטרה לקבוע דרכי פעולה למניעת המשך אי הוודאות השורר כיום בענף הבניה בכל הנוגע לעתידה של תמ"א 38.
בכינוס, שהתקיים לאחר מספר מפגשים מצומצמים של אנשי המקצוע מהארגונים הללו, סביב נושא זה, נוסחה פניה דחופה לממשלת ישראל לפניה – כדי למנוע העצמה של משבר הדיור בו שרוי המשק הישראלי וכדי למנוע פגיעה חמורה בענף ובתעשיות הנלוות לו, על הממשלה לכנס את המועצה הארצית לתכנון ולבניה ולפעול מיידית וללא דיחוי, להארכת תמ"א 38 ב-5 שנים נוספות, על מנת לייצר ודאות לכל העוסקים בענף.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו הציג בפתח הדברים תוצאות בחינה של הפעילות בתמ"א 38 והשפעתה על המשק, שביצע אגף הכלכלה של ההתאחדות.
לדברי סרוגו: "עליות מחירי הדיור הדרמטיות של העשור האחרון היו תוצאה של תופעת ’גל מושלם’ שנוצר משילוב בניה בהיקפים לא מספקים, צמצום שיווק קרקעות במרכז הארץ לטובת הפריפריה ולבסוף - המשבר העולמי של 2008 עם ירידת הריביות. אנו נמצאים כעת בתחילת התהוות ’גל מושלם’ פוטנציאלי חדש - לאור התמשכותה של מערכת הבחירות, דעיכת תוכנית ’מחיר למשתכן’ והמחסור בדירות המיועדות למשפרי דיור שהיא תוצאה של ’מחיר למשתכן’".
סרוגו הזהיר: "הגל הזה עלול להפוך ל’צונאמי’ שישטוף את הענף ואת המשק - אם לא ימנע כעת המשך הקפאת תמ"א 38 שנוצר בעקבות האמירות חסרות האחריות אשר שמענו בתקופה האחרונה. הנתונים פשוטים ומדהימים, יש בממשלה מי שרוצים לחסל מקטע ענק מהבניה במשק הישראלי – תחום שמעסיק 12,000 עובדים ישירים ועוד עשרות אלפים במעגלים שסביבם וייצר תוספת של יותר מ-22 אלף דירות בתוך 4 שנים בלבד.
השורה התחתונה הכלכלית החשובה הזו מתגמדת מול האמת הפשוטה הבאה – תמ"א 38 הצליחה למגן 120 אלף דיירים בדירות שחוזקו ב-4 שנים בלבד. 120 אלף אנשים וילדים שהם אנחנו – אזרחי המדינה הזו, שכנים שלנו, משפחות שלנו, חברים שלנו, ילדים שלנו. השורה תחתונה הכלכלית של הפסד ענק לענף הבניה ולמשק מהקפאת התמ"א בשל אי הודאות בו בטלה בשישים מול המשמעות של הוויתור על הצלת החיים הללו".
עו"ד יצחק נטוביץ, יו"ר פורום מקרקעין בלשכת עורכי הדין: "ניראה לנו שהנושא של הקטנת סיכון חיי אדם בנושא רעידות אדמה ובניית ממ"דים להגנה ממתקפת טילים הינו ברמה של חברי כנסת ושרי בממשלה, בכל הקשור למנהל התכנון - הם לא נושאים באחריות, לכן אם המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תאריך, אנו נפעל לחקיקת חוק לתיקון חוק התכנון והבניה, אשר יאפשר את המשך ביצוע חיזוק הבניינים ובניית הממ"דים בבתים ישנים".
אלדד פרי, יו"ר קבוצת אלדד פרי, מציין כי "אין ספק שתמ"א 38 לא היתה תכנית משולמת, לא הצליחה להתגבר על כלל האתגרים בתחום ואכן היתה זקוקה לתיקונים נוספים. אלא שאסור לבטל אותה כל עוד לא נמצא פתרון הולם אחר. לצערי הרב במדינה נהייה נוהג פסול ולא הגיוני שבו אומרים רק מה לא טוב ומה לא צריך לעשות. כל אדם שרוצה לומר מה לא בסדר יתבקש גם להציג אלטרנטיבה שעובדת ויכולה לספק לתושבי ישראל הגנה מפני ירי טילים ורעידות אדמה. תכניות פינוי בינוי מתקדמות לאט מאוד, ולכן להציע אותה כפתרון במקום תמ"א 38 זו טעות גדולה מאוד".
אורן הרמבם, מנהל איגוד תעשיות מוצרי צריכה ובנייה בהתאחדות התעשיינים: "תעשיית מוצרי הבניה כבר נפגעה כתוצאה מפרויקט מחיר למשתכן והירידה בהתחלות הבניה. ביטול תמ"א 38, דווקא בתקופה זו, יגדיל את אי הוודאות בענף ויגרום לפגיעה נוספת בתעשייה זו".
עדנה מור, יו"ר איגוד האדריכלים העצמאיים: "מועצת ענף הבנייה, שעל חבריה נמנים ראשי ארגוני הקבלנים, תעשיות הבנייה, לשכת עוה"ד, השמאים, המהנדסים והאדריכלים, מבהירה את ההכרח בהארכת תוקפה של תמ"א 38 בחמש שנים נוספות עד 2025".
חיים מסילתי, יו"ר לשכת שמאי מקרקעין: "תמא 38 היא תכנית מצילת חיים. אנו בשעת חירום נדל"נית בה יש להגדיל היצע במהירות. יש לנהוג כבשעת חירום, על פי כללי התנהלות הראויים לשעה שכזו. רק ורק כך נוכל להימנע מקטסטרופה אשר יכולה להגיע לפתחינו הן מבחינת מחירי הדיור והן מבחינת חיי אדם במקרה של רעידת אדמה או ירי טילים אל העורף האזרחי. חובה עלינו להיות מפוקחים ולהיערך כאן ועכשיו לכל תרחיש".
עמיר שאלתיאל, יו"ר קבוצת אלדר, מציין כי "המדינה ממשיכה בזיגזוג בכל הנוגע לתכניות בענף הנדל"ן ומעמיקה את המשבר. תמ"א 38 היא תכנית שנבנתה כפתרון על מנת לא להכביד על תקציב המדינה ואפשרה לשוק הפרטי למגן מאות אלפי בתים בישראל מפני רעידות אדמה וירי טילים. כעת המדינה מעוניינת בהינף יד לבטל את תמ"א 38, שרחוקה שנות אור ממימוש הפוטנציאל שלה.
מכעיס במיוחד שפעולה זו נעשית ללא דיון מעמיק ורציני הלוקח בחשבון את מלוא ההשלכות על הכלכלה, ענף הנדל"ן, היצע הדירות במרכזי הערים הנמוך ממילא ובעיקר בטיחות אזרחי ישראל. המדינה חייבת להתעורר ולהבין כי על כתפיה מונחת האחריות לשלום הציבור, ולכן לא ניתן לבטל את תמ"א 38 כל עוד לא נכנסת לתוקפה תכנית חלופית".
יגאל גוברין, יו"ר איגוד המהנדסים: "בתוך שלל הטיעונים בעד המשך קידום תמ״א 38, יש נקודה אחת נשכחת - במקומות בהם החשש לנזקים ברעידת אדמה הוא הרב ביותר, כל ישובי השבר הסורי - אפריקאי, דווקא שם לא נעשה דבר. שם חייבים ליצור תנאים שהדברים אכן יקרו".
איילת רוסק, מנכ"ל ובעלים של חברת מכלול התחדשות עירונית: "יש בניינים ואזורים שבהם אי אפשר לעשות התחדשות עירונית בצורה אחרת מלבד ברמת הבניין הבודד. ביטול תמ"א 38 יכול ליצור ואקום בשוק, להוריד את היצע הדירות בישראל ולהשאיר בניינים במצב מסוכן לדיירים שלהם. כאשר בוחנים כעת את השיפורים שיש לעשות בתמ"א 38, יש לבחון את זה ברמה של מתן פתרון לתשתיות באזור הפרויקטים של התחדשות עירונית.
צריך לבצע תכנון ברמת הבניין, אבל גם חשוב להסתכל על התמונה הכוללת בכל מקום". רוסק, שמתמחה במימון פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית, מציינת עוד כי "המימון של אותם פרויקטים אינו מהווה חסם. כאשר יזם מוכיח את הכדאיות הכלכלית שלו הוא לא מתקשה לקבל את המימון הנדרש, גם באמצעות הבנקים וגם באמצעות חברות המימון החוץ בנקאיות. ניתן אף לומר שבפרויקטים בסדר גודל קטן ובינוני הליך המימון הוא מהיר יותר ומאפשר לממש את הליך ההתחדשות מהר יותר מפרויקטים של פינוי ובינוי"