הועדה לענייני ביקורת המדינה קיימה היום (ג’) ישיבת מעקב מיוחדת בסוגיית אי קידומם של עסקים קטנים ובינוניים על ידי המדינה במסגרת יום העסקים הקטנים והבינוניים שחל היום בכנסת.
יוזם הישיבה חה"כ אייל בן ראובן (המחנה הציוני): בישראל פועלים כחצי מיליון עסקים המהווים כ-99% מהעסקים במדינה. בשנת 2105 נפתחו 50 אלף עסקים ו-40 אלף נסגרו – אני מאוד לא אוהב את המספר הזה. 30 אחוז מהעסקים הקטנים והבינונים מצליחים לשרוד חמש שנים וזה נתון לא טוב. החברות הגדולות, העשירים, מגיעים לכל מקום ומוצאים את הדרך שלהם לעשות את הכסף הגדול. כמדינה אנחנו רוצים להגדיל את מספר העסקים הקטנים והבינוניים בפריפריה ובכלל והאתגר הגדול ביותר הוא בלמצוא את הקו בין הבירוקרטיה הישראלית לטיפול מהיר.
"יש עוד דברים שצריך לעשות אם זה במעקב אחרי נתונים, דאגה למילואימניקים או בקידום החוק של הרשות לעסקים קטנים ובינוניים שתקוע בוועדת הכלכלה - התמונה שעולה כאן היא לא טובה. כשאין נתונים אי אפשר לתחקר ולהתקדם ויש צורך לקבל נתונים ומעקב אחר ביצוע חוקים כדי שמי שלא מקיים את החוקים יקבל מכה בראש. תנאי סף כבדים מעלים שאלות כבדות כדי שלא יהיו קומבינות. לבסוף, אין סיבה שמעסיק ישלם ביטוח לאומי בזמן שהעובד שלו נמצא במילואים, ביטוח לאומי צריך לטפל בזה".
חה"כ עיסווי פריג’ (מרצ): "אנחנו לא מאפשרים לעסקים הקטנים כניסה אמתית למכרזים ממשלתיים. אנחנו עושים חוק וכאילו עוזרים להם. מצד אחד נותנים ומצד שני יודעים שזה לא יחלחל לעסקים הקטנים. זאת פארסה". ח"הכ פריג’ תקף את הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים ואמר "מה ברמת המציאות אתם עושים בסוכנות, מה אתם עושים במדדים, מה תרמתם מאז 2011 ברמת האשראי להישגים של העסקים הקטנים? אני מתריע שתנאי הסף שקברניטי המדינה, הפקידים העצלנים שמים, מעודדים קומבינות של ניפוח מחזור ואיך לעבור על החוק. אולי זה מעצלנות או חוסר מעש או דאגה לאינטרסים של גורמים מסוימים."
נעמי היימן ריש ראש תחום רגולציה וחקיקה בסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים: "אנחנו הגורם הממשלתי שפועל במטרה להגדיל את התוצר ולשפר את הפריון. הסוכנות פועלת מטעם הממשלה גם בתחום האשראי. העסקים הם המגזר הצומח ביותר משנת 2011 . אנחנו רואים שיש צמיחה של 4.2 אחוז לעומת מגזרים אחרים. יש לנו סקרים שמדווחים על עלייה ברווחיות ועל עלייה בהיקפי האשראי שהם מקבלים. ביחס למדדי הפתיחה והסגירה אנחנו במקום טוב לעומת מדינות ה-OECD.
אבי פרייפל מנכ"ל עסק: "אני לא חושב שהסוכנות השיגה את מטרתה ויעדיה. אין מדדים שבודקים את ההישגים שלהם. הבעיות שאני רואה מתחילות כאשר מכרז במשרד ראש הממשלה לשירותי ייעוץ מבקש 200 אלף שקל דמי ערבות מבעל עסק קטן. האנשים שעושים את המכרזים האלה הם אנשים בינוניים. משרד הבריאות פונה אלינו להשתתף במכרז ואז מפנים אותנו לאיזו חברה שזכתה במכרז מסגרת ואז המשרד בעצם מסיר מעצמו אחריות באמצעות מכרז גולגולת".
אלון קינסט מרכז בכיר כלכלה ורכש באגף החשב הכללי באוצר: "אנחנו בונים קורס בתחום רכש ולוגיסטיקה שיכנסו אליו מאות עובדים וכמנהל הרכש אנחנו מתמודדים עם אתגרי העסקים הקטנים והבינוניים. כיום אין מקום שבו אפשר לקבל נתונים על היקפי הרכש של אותם עסקים קטנים אבל במרץ 2019 נדרש לדווח בהוראת חוק על היקפי הרכש של עסקים קטנים ובינוניים במשרדי הממשלה".
יואב זינאתי לביא ממשרד הביטחון: "דו"ח המבקר מציג פערים בטיפול משרתי המילואים אבל עשינו עבודה והסכם העצמאיים בין ביטוח לאומי לצה"ל מביא לכך שחייל מילואים עצמאי מקבל פיצוי בשיעור 25% מהכנסתו כעצמאי, עבור כל יום שירות מינואר 2016 באופן רטרואקטיבי מהמוסד לביטוח לאומי".
יו"ר סיעת ’כולנו’, ח"כ רועי פולקמן: "מכרזים שיוצאים ברשויות המקומיות מלאים בחסמים המונעים מעסקים קטנים תחרות הוגנת. במקום שהרשויות המקומיות יקדמו עסקים קטנים בתחומם הן ממדרות אותם. זה מתחיל באגרות והטלים שונים ונמשך בתנאי סף מוגזמים. אני מברך על כך שחברי הועדה ובראשם ידידי ח"כ אכרם חסון החליטו להציב את הנושא החשוב הזה על סדר יומה של הוועדה ובטוח שעזרתם נוכל לקדם שינוי מבורך."