היום נערכו שני דיונים בכנסת במקביל סביב חוק הפיקוח על השירותים הפיננסים. ועדת הרפורמות דנה בדבר יישום חוק הפיקוח ובמקביל ועדת הכספים ערכה דיון סביב פטור לגופים מחובת רישוי. יו"ר איגוד חברות האשראי ומנכ"ל חברת פנינסולה, מיכה אבני, התייחס היום לסוגיית התחרות בבנקים של הגופים החוץ בנקאיים לאחר שעזב את הדיון בוועדת הרפורמות בזעם. רחל עזריה, יו"ר ועדת הרפורמות, הטיחה לעברו: " אני לא יודעת איך אתה מנהל את העסק שלך אבל אתה לא תגיד לי איך לנהל את הכנסת". אבני השיב :״העסק שלי מנוהל בתורה מסודרת ומקצועית שלא כמו הכנסת שקובעות שני דיונים באותו חוק במקביל בשתי ועדות נפרדות". לאחר שעזריה מנעה ממנו את זכות הדיבור אבני עזב את הועדה בחמת זעם.
אבני היה אמור לייצג את אינטרס הגופים החוץ בנקאיים ולדבר על המגבלות הקיימות כיום בתחום האשראי שמונעות מאזרחי המדינה קבלת אשראי בתנאים משופרים, מה שפוגע בעיקר בעסקים הקטנים והבינוניים. לטענת אבני, כדי להסיר את החסמים וליצור תחרות בשוק האשראי יש צורך בהתערבות רגולטורית בכמה מישורים: הסרת חסמים בהנפקת אג"ח (חוק נאוי); עידוד המדינה להקמת מערכי אשראי חוץ בנקאיים דרך גופים מוסדיים; השוואת התחרות עם הבנקים; גיוון מקורות גיוס האשראי של הגופים החוץ בנקאיים; ו’הגנת ינוקא’ שתעניק העדפה מתקנת לחברות אשראי חוץ בנקאיות.
יו"ר איגוד חברות האשראי ומנכ"ל חברת פנינסולה, מיכה אבני: "המטרה היא לייצר תחרות בבנקים, החוק מסדיר את הפיקוח מצויין אך זה רק צעד אחד קטן. צריך לסייע בסוגיית המימון לגופים חוץ- בנקאיים וליצור מדרג שווה בין הבנקים והחוץ-בנקאיים עד כדי העדפה מתקנת שתיצור את התחרות."
אבני הוסיף, "סביב מקורות המימון, נושא האג"ח הוא אבסורדי, חוק האיגוח (סעיף 21 בחוק הבנקאות רישוי) אמור לאפשר גם לגופי אשראי חוץ בנקאי לעשות שימוש בגיוס אג"ח לטובת מימון. בפועל בנק ישראל והמפקחת על הבנקים לא צריכים להיות מעורבים אלא רק רשות שוק ההון. המפקחת על הבנקים במסגרת חוק בנקאות רישוי יצרה מציאות לפיה היכולת של החוץ-בנקאיים להנפיק אג"ח היא מאוד מוגבלת – אנחנו קוראים להסיר את החסמים הללו. מי שצריך להחליט אם הגופים החוץ-בנקאיים ינפיקו אג"ח היא הממונה על שוק ההון דורית סלינגר, כמו כל חברה אחרת וגם לתפיסתו של בנק ישראל. יש הליך פשוט של פניה לרשות לני"ע והגשת תשקיף, מנפיקים אג"ח, המשקיעים מחליטים אם מעוניינים או לא והמפקחת עלינו היא שמפקחת, מה שהוסדר בחוק. למה זה לא חל עלינו? יש לתקן את חוק בנקאות רישוי, סעיף 21, פשוט לבטל את החסמים עצמם. בנושא הפיקדונות, יש לבנות מערך שמאפשר קבלת פיקדונות. יש מקום להקמת ועדה ממשלתית שתחקור את הנושא. זה מחייב חקיקה, וכדי שתהיה תחרות חייבים לאפשר קבלת פיקדונות וצריך לאפשר את זה. "
סביב התנהלות הבנקים והריכוזיות שמונעת תחרות, הוסיף אבני "הלקוחות לא עוזבים את הבנקים פשוט כי אין להם איך להשוות את התנאים של עמלות וריביות. נדרשת פה התערבות של המחוקק והרגולטור. אומנם צפויה הגבלה של ריבית מקסימלית מנובמבר כשהחוק יכנס לתוקף אבל בחוץ-בנקאי עם הפיקוח של רשות שוק ההון יש שקיפות מוחלטת. מנגד בבנקים אין שקיפות, בגלל האיחוד הצולב ויוצר מצב אבסורדי שלבנקים יש חופש ומותר לעשות דברים שלגופים החוץ-בנקאיים אסור. יש מקום להתערבות.
הגופים החוץ-בנקאיים נתקלים בקשיים מול הבנקים מעבר לחוסר השקיפות הקיים. אם רוצים ליצור תחרות נדרשת פה התערבות, חב’ אשראי חייבת לעבור דרך הבנק למימון, הקשיים הם בעיקר המימון של ניצול כוח הבנקים בסוגיית הלבנת הון כדי לסרב לפעילויות מול החברות החוץ-בנקאיות".