יובל נווה, לשעבר הכלכלן הראשי של משרד האוצר<br>קרדיט: יח"צ
יובל נווה, לשעבר הכלכלן הראשי של משרד האוצר קרדיט: יח"צ

אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר פרסם היום (ראשון) את הסקירה הכלכלית השבועית. המיקוד השבועי עוסק בסקירת ענף הנדל"ן למגורים לחודשים אפריל-מאי 2017. באגף מציינים כי בחודשים אלה העמיק הקיפאון בשוק הנדל"ן. ממוצע העסקאות בחודשיים אלו היה נמוך ב-17 אחוזים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

 

מכירת דירות חדשות, בניכוי מכירות "מחיר למשתכן", הגיעה בחודשים אפריל-מאי לרמה ממוצעת של 1.5 אלף דירות בממוצע לחודש, ירידה חדה של 38 אחוזים בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. ירידה זו מוצאת ביטוי ברמת שפל בתזרים המזומנים ממכירת דירות של הקבלנים.

 

משקל המשקיעים בסך הרכישות בחודשים אפריל-מאי התייצב על רמה נמוכה של 16 אחוזים. "מלאי" הדירות המוחזק בידי משקיעים הוסיף לרדת. גידול חד במכירות המשקיעים באזור חיפה והצפון, בפרט של "מרובי נכסים".

 

עוד עולה מעיקרי הסקירה כי בחודש יוני נרשמה יציבות בציפיות האינפלציוניות, ובשל כך נותרה הריבית הריאלית ללא שינוי ברמה של 0.4- אחוז. ברבעון השני של 2017 נרשמה עלייה בציפיות האינפלציוניות, אשר קיזזה במלואה את הירידה שנרשמה ברבעון הראשון של השנה. יחד עם זאת, שיעורי האינפלציה הממוצעת הצפויים לחמש השנים הקרובות רשמו ירידה קלה, והם מצויים בגבול התחתון של יעד האינפלציה - 1 אחוז.

 

כרבע מאוכלוסיית השכירים בגילאי עשרים ומעלה הם בעלי קביעות במקום עבודתם. מנגד, שיעור דומה של שכירים מועסקים ללא חוזה בכתב. שכרם של כ- 70 אחוזים מהשכירים בגילאים אלה מחושב על בסיס חודשי וכרבע מועסקים על בסיס שעתי. יתר השכירים מועסקים על בסיס יומי או על עבודה בקבלנות.

 

מדד אמון הצרכנים של בנק הפועלים רשם בחודש יוני 2017 ירידה מרמת השיא שנרשמה בחודש מאי. על אף הירידה, המדד מוסיף להיות מצוי ברמה גבוהה מאד. כלכלנים מעריכים כי הגידול הצפוי בהכנסות משקי הבית בישראל כתוצאה מהשפעת תכנית "נטו משפחה" יתרום להמשך התרחבות הצריכה הפרטית במחצית השנייה של 2017.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 11
    המחירים יזנקו כשכולם יירדו מהגדר.

    ביקושים לא נעלמים הם נעצרים. אין פה קסם פשוט כשכולם יבינו שהרוב לא יקבלו דירות במרכז הארץ ב6 שנים הקרובות הם יחזרו לשוק ואז תהיה פה בוננזה של הקבלנים.

    • חושף
    • 09/07/2017 18:44
  • 9
    ה4 חדרים של היום זה ה3 חדרים של פעם

    פשוט הקטינו את גודל החדר בבניה של השנים האחרונות. מסכים איתך שזוג יכול וצריך להתחיל עם 3 חדרים, גם ששני ילדים ישנו באותו חדר.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • kobain
    • 09/07/2017 13:28
  • 8
    מי כמוני, שסבורה שחייבים להתחיל

    בדירה קטנה. לפני 3 שנים ויותר, הצגתי כאן פוסטים, שאחת השגיאות החמורות היא לא לבנות דירות 3 חדרים בכמויות. זוכרת שקצת התנפלו עליי, אבל המגמה הזו קצת נכנסה לאחרונה וטוב שכך. בניית 4 ו 5 בלבד, הכל נובע מגחמות של ראשי ערים, שמעוניינים למנוע אוכלוסיות מוחלשות מלהגר אליהם. אבל אני מסתכלת על פלח אוכלוסייה בגילאי 30 ומשהו עד 40 (או יותר). גיל הנישואין עלה (יודעת שהוא תלוי מגזרים), ורבים לא נכנסים תחת חופה לפני גיל 28. לכן ציינתי זוגות הנשואים מס' שנים ולהם כבר לפחות 2 ילדים. במצב הזה סביר יותר שירצו לרכוש מלכתחילה 4 חדרים. הרי אחרי השני מגיע הילד השלישי|16|
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • חגיתת
    • 09/07/2017 12:44
  • 3
    ברור שמגמה כזו היא חיובית, אבל

    אני עדיין מאוד מוטרדת מהסיכוי של הצעירים להגיע לנכס בבעלות. אחרי הכל המחירים כעת כל כך האמירו שדרוש כיווץ רציני מאוד כדי להגיע למשהו "ריאלי". אני יודעת שכעת עפי כל הנתונים מחירי נכסים סבירים לדירות 4 חדרים במרכז ובמעגל ראשון ושני לו, נעים בין 1.6 ל 2.5 מיליון שח. נדרשת ירידה בת עשרות אחוזים, שעדיין רחוקה מאיתנו. יותר מכך, אני אישית חוששת שדירות מחיר למשתכן יזכו בעתיד לתווית של "סלאמס". תינתן איכות ירודה, כי כולם אוהבים לקמבן קומבינות. ואם במגדלי פאר מייצרים דירות עם פגמים ועיוותים, מה יקרה לדירות שלכאורה ניתנו ב"מתנה" חלקית? עדיין נראה לי שהמדינה לא עושה די כדי לאפשר למשפחה + 2 ילדים ויותר, הגרה בשכירות מס שנים מאז העלייה המטאורית במחירי הנדלן, לרכוש מיידית דירה מייד 2 ולקבל תמריץ דרך המשכנתא, או דרך ב.לאומי.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • חגיתת
    • 09/07/2017 12:14