אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר פרסם היום סקירה כלכלית שבועית. המיקוד השבועי עוסק בנתוני סחר החוץ הישראלי במחצית הראשונה של 2016.
יצוא הסחורות הישראלי מצוי במגמת ירידה מסוף 2015, הנובעת מגורמים מיקרו כלכליים. עם זאת, גם בניכוי גורמים אלו היקף היצוא התעשייתי שומר על יציבות יחסית, אך לא צומח.
הירידה במחצית הראשונה של 2016 נובעת ממגמת ירידה ביצוא ענפי הכימיקלים והרכיבים האלקטרוניים, בעוד שבענף התרופות נרשמת התאוששות בהיקף היצוא בחודשים האחרונים.
יבוא הסחורות מצוי במגמת גידול מאמצע 2015, כאשר בולטת במיוחד מגמת הגידול המהיר ביבוא מוצרי השקעה. ייתכן כי הגידול ביבוא מוצרי ההשקעה וביבוא חומרי הגלם לתעשיית המכונות והאלקטרוניקה נובעת בחלקה משדרוג מפעל אינטל.
היקף יבוא חומרי האנרגיה רשם גידול מהיר ברבעון השני של השנה, וזאת על רקע העלייה במחירי הנפט. בקיזוז השפעת המחיר נראה כי היקף יבוא חומרי האנרגיה שמר על רמה יציבה יחסית בשנים האחרונות. בשל העלייה ביבוא הסחורות לצד הירידה ביצוא הסחורות נרשמת עלייה משמעותית בגירעון בחשבון הסחורות מתחילת השנה.
נתוני הצמיחה של המשק ברבעון הראשון של 2015 עודכנו כלפי מעלה, וזאת בעיקר בשל עדכון כלפי מעלה של קצב צמיחת היצוא. הירידה ביצוא הסחורות בחודש יוני באה לידי ביטוי ביצוא לכלל אזורי הסחר של ישראל למעט היצוא לאיחוד האירופי, כשנמשכת מגמת הגידול במשקל היצוא הישראלי לאיחוד.
בחודש מאי נרשמה ירידה שנייה ברציפות בייצור התעשייתי, אשר נבעה מירידה של המדד בענפי הטכנולוגיה העילית. במקביל, מדד פדיון ענפי הכלכלה רשם בחודש מאי ירידה נוספת לאחר שבחודש מרץ הגיע לרמתו הגבוהה ביותר בקנה מידה היסטורי.
כמו כן ציינו באוצר כי מדד מנהלי הרכש של בנק הפועלים ירד בחודש יוני, כאשר מתחילת השנה (למעט בחודש אפריל) מצביע המדד על צפי להתכווצות בפעילות הכלכלית.
משרד האוצר עדכן כלפי מטה את התחזית לצמיחה לשנים 2016-2018: הצמיחה של המשק בשנים 2018-2016 צפויה לעמוד על 2.5%, 2.7% ו-2.8%, בהתאמה. העדכון כלפי מטה נובע מהחולשה בסביבת הצמיחה הגלובלית, המכבידה על היצוא הישראלי. מנגד, הצריכה הפרטית צפויה להמשיך לצמוח בקצב מהיר ולהוות את מנוע הצמיחה העיקרי של המשק. הרכב הצמיחה המוטה לרכיבים עתירי מיסוי תרם לעדכון תחזית הכנסות המדינה כלפי מעלה.