בתגובה לנתוני הכלכלן הראשי במשרד האוצר לפיהם בשנה האחרונה ירד אחוז משקיעי הדירות לכ-20 אחוזים בלבד מכלל השוק, להערכתו סימן לתחילת ירידת מחירי הדיור, אומר הבוקר ארז כהן, לשעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין: "מניתוח המחלקה הכלכלית במשרדי, אין שום סימוכין לכך שהירידה באחוז המשקיעים בשוק הדיור בשנה האחרונה, מ-27 אחוזים במרץ 2015, לכ-20 אחוזים בלבד במרץ 206, אכן מבשרת את תחילת ירידת מחירי הדיור. נהפוך הוא.
"דווקא בשנה האחרונה עלו מחירי הדיור בממוצע בכ-8 אחוזים, זאת למרות הערכות האוצר , משרד השיכון וגורמים ממלכתיים נוספים, שמחירי הדיור השנה ייעצרו ואף אולי יירדו במקצת.
"להערכתנו מדובר בשני תהליכים שונים בתכלית שאין כלל קשר ביניהם: מצד אחד המשקיעים אכן התייאשו בעקבות הכפלת מס הרכישה ביוני 2015, והחלו למכור דירות ולצאת בהמוניהם מהשוק. זהו, לכשעצמו, תהליך בעייתי ביותר, זאת משום שהמשקיעים היוו מאז ומתמיד את הקטר המוביל של שוק הדיור, ויציראתם החוצה, למרבה הצער, עלולה לבשר על האטה בשוק, בלי שום קשר לעובדה שרמות המחירים ימשיכו לעלות. מצד שני, ובעיקר בעקבות תכנית מחיר למשתכן, התחלות הבנייה בפועל בשוק הדיור התמעטו, מלאי הדירות המשווקת לציבור הכללי קטן ביותר, והלחצים הכבושים הגורמים לעליות המחירים לא רק שנותרו על כנם, אלא כבר עלו.
"לכן לפליאה בעיני הכלכלן הראשי באוצר מצא לנכון לחבר את שני הפקטורים השונים הללו לנוסחה אחת. עצתי לאוצר ולמקבלי ההחלטות: אחת, לשקול שוב את מחיר למשתכן כפתרון כולל. שתיים, לשקול שוב את מס הרכישה הלא פרופורציונאלי שהוטל על משקיעים, כי בסופו של דבר מי שייפגעו הכי הרבה הינם שוכרי הדירות, כשמלאי הדירות הפנויות להשכרה יצטמטצם, גם מחירי השכירות יעלו".
אמיר רוזנבלום, הבעלים של עידן שני, ניהול נכסי יוקרה למשקיעי חו"ל וישראלים: "אין לכלכלן הראשי באוצר על מה להתגאות? על כך שחלק נכבד מממשקיעי הדירות ברחו בפועל מהשוק ואף מוכרים בהמוניהם את הדירות שרכשו? מה ההגיון בכך? בכלכלה בריאה בשנת 2016, ובעולם המתאפיין בגלובליזציה, אין שום סיבה שמשקיעים לא יהוו נתח נכבד וחשוב משוק הדיור, ובראש וראשונה משקיעים מחו"ל, רובם יהודים מאירופה וצפון אמריקה שהיו נוהגים להשקיע בארץ גם מסיבות כלכליות, אבל גם ממניעים פטריוטים מובהקים.
"העובדה שמספרם פחת הינה בראש ובראשונה הכפלת מס הרכישה ולאו דווקא מחיר מטרה ומחיר למשתכן כפי שטוען הכלכלן הראשי באוצר, וגם אם גורמים אלה תרמו לכך, אינני מבין את הצורך להתגאות או להביא את הגורם הזה כ"חיובי" כביכול, וככזה שיביא בסופו של דבר להורדת מחירי הדיור? לטעמי על הממשלה לנקוט במדיניות דיפרנציאלית ברורה: מחד גיסא כן לעודד בנייה מוזלת לזוגות צעירים ומשפרי דיור, אולם מצד שני לא לשכוח את הגרעין הקשה של משקיעים שהיוו מאז ומתמיד קרוב ל-30 אחוזים משוק הדיור והעובדה שמספרם פחת משמעותית בשנה האחרונה הינו בבחינת נורה אדומה מהבהבת".