"הריכוזיות נוגעת לכיס של כל אחד מאתנו כל ימות השנה, ומשפיעה על יוקר המחיה של כולנו, אך מישהו בממשלה נרדם בשמירה, לא בזדון, אך מתוך שבי בידי בעלי ההון", כך אומרת היום (רביעי) יו"ר הועדה לביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד), בדיון על דו"ח המבקר בטיפול הרשויות בריכוזיות במשק.
אוהד דבי, נציג המבקר הזהיר בדיון, כי חברות ענק צוברות כוח מול הממשלה, גורמות לחסור חדשנות, יוקר מחירים, תנאי אשראי כמות ומגוון המוצרים. הממשלה החליטה לפירוק הריכוזיות אך לא פעלה מספיק לביצוע זאת, לא הוגדרה רמת תקינה מתאימה, לא הוחלט על שינוי מבני, הפיקוח על המחירים לוקה בחסר, ללא שימור ומעקב על החלטות – וביצוען, לא נוהל מאגר מידע ולא הוחזקו מסמכים לביצוע השוואות. הוא קרא לעדכן את מנגנון הפיקוח על המחירים ולבנות מאגר ידע משותף לכל תחומי הפיקוח.
עמית לנג, מנכ"ל משרד הכלכלה, ציין כי לעולם לשוק הפרטי יהיה יתרון על הרגולטור, אך בימים אלו מושלמת תחרותיות מוגברת בשוק המלט.
ח"כ זהבה גלאון (מרצ) ציינה כי "לא ניתן לפתור את הריכוזיות ללא טיפול ביחסי הון-שלטון-תקשורת, בניתוק הקשרים ביניהן, ובאפשרות של חברות להחזיק בשליטה על חברות מתחומים אחרים. לאגף שוק ההון באוצר אפילו אין מידע על החברות-הגג המחזיקות ב’סלקום’". חברתה לסיעה, תמר זנדברג, הוסיפה את הקשר ההדוק, לדבריה, בין יוקר המחיה הנגרם מהריכוזיות - למונופול הגז. "כוח כלכלי רב מדי המרוכז בידיים מעטות מדי היא סכנה לדמוקרטיה".
רון אייפר, יועץ כלכלי במשרד ראש הממשלה, טען מנגד כי צוות מעקב פונה למשרדי הממשלה השונים ועוקב אחרי ביצוע המלצות ועדת טרכטנברג, קובע ובודק מדדים כמותיים לביצוע, הסרת-חסמים ועמידה בלוח-זמנים.
נופיה בכר, נציגת משרד התשתיות הלאומיות, הדגישה כי נהלי עבודה ופיקוח על מחירים לא היו כתובים עד כה במשרדה – אך בוצעו בדייקנות במשך השנים, ובימים אלו הם נכתבים.
לדברי אמיר רשף, רכז התעשייה באגף התקציבים באוצר, בקרוב ייחנך אתר אינטרנט של ועדת טרכטנברג והחלטותיה, ועמיחי פישר, נציג משרד ראש הממשלה, מסר כי מדי שנה מפורסמים שמות כ-200 המפקחים (רגולטורים) במשרדי הממשלה.
רימונה חן, האחראית על פיקוח מחירים במשרד הכלכלה, הוסיפה כי לא ניתן לשתף נציגי ציבור בוועדות המחירים כדי שלא לחשוף אותם לנתונים הכלכליים של חברות עסקיות, ואילו גיל ברגפרוינד, כלכלן המועצה לצרכנות, השיב כי ניתן להחתים נציגי-ציבור כאלו על שמירת סודיות, והדגיש כי למרות העדיפות הברורה של תחרותיות, הרי שבמוצרים מסוימים פיקוח-המחירים הכרחי, וללא פיקוח שכזה - מחירו יעלה.