ברבעון השלישי של 2015 נרכשו 24 אלף דירות, ירידה חדה של 33% בהשוואה לרמת השיא שנרשמה ברבעון הקודם. הירידה בסך העסקאות הקיפה את כל האזורים, אולם בהשוואה היסטורית, רמת העסקאות באזורי הפריפריה גבוהה יחסית. מנגד, באזורי הביקוש במרכז הארץ הינה נמוכה. כך עולה מסקירת הנדל"ן למגורים לרבעון השלישי, שמפרסם היום אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר.

 

מהנתונים עולה כי מי שהובילו את הירידה בעסקאות היו המשקיעים, עם ירידה חריגה של 70%, על רקע הכבדת המיסוי על רכישת דירות להשקעה. סך הדירות שרכשו המשקיעים ברבעון השלישי עמד על 3,900 דירות בלבד, רמת שפל מאז הרבעון הראשון של 2003. משקלם בסך העסקאות ירד ל-16% בלבד, רמת שפל היסטורי.

 

הכבדת מס הרכישה על המשקיעים הביאה לעליה של 26% בגובה המס הממוצע בו התחייבו. שיעור גידול זה נמוך משמעותית משיעור עליית המס הסטטוטורית והוא מבטא גידול בחלקן של הדירות הזולות יחסית בסך רכישות אלו.

 

סך חיובי מס רכישה על דירות להשקעה ברבעון השלישי עמד על 400 מלש"ח בלבד, לעומת רמת שיא של 1 מיליארד ₪ ברבעון השני.

 

רכישות הזוגות הצעירים רשמו את שיעור הירידה המתון (10%) ביותר מבין הסגמנטים של השוק. זאת, בעיקר על רקע גידול חד ברכישת דירות חדשות בשני פרויקטים גדולים, המאופיינים ברמות מחירים נמוכות יחסית.

 

רכישות משפרי הדיור רשמו ירידה של 18% ברבעון השלישי. ניכרת ירידה חדה במשקלם של המשקיעים בדירות אותם מוכרים משפרי הדיור.

 

רכישת דירות חדשות רשמה ירידה של 32% ברבעון השלישי, אל רמתה הנמוכה ביותר מאז תום ההמתנה לתוכנית מע"מ אפס. ירדה חדה במיוחד נרשמה באזור ת"א.

 

רכישת דירות יד שניה רשמה ירידה של 33% ברבעון השלישי, אל רמתה הנמוכה ביותר מאז הרבעון האחרון של 2011. מעט יותר מחמישית ממכירות אלו נעשו ע"י משקיעים. כחמישית ממכירות המשקיעים היו למשקיעים אחרים, לעומת שיעור כמעט כפול ברבעון הקודם.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 6
    הגיע הזמן שהציבור יבין

    בישראל החל מיתון זוחל זה שאנשי האוצר ובנק ישראל מפיצים נתונים שיקריים זה לא חדש אבל הלכלוך יצוץ מתישהוא מעל השטיח. אין כיום פעילות נדלן במגזר הפרטי למעט אצל מי שמוכרח לבצע עסקה
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • דירותא
    • 11/12/2015 08:13
  • 5
    מסכים לחלוטין, אך אל תהיה בטוח

    כי ברבעון הבא בהכרח תהיה עלייה, המשקיעים קצת בפאניקה זה נכון. למרות שעדיין הביקוש הוא אדיר לכל דירה שרק נזרקת לשוק כרגע. פרויקטים טובים בתל אביב כבר חוצים את רף ה50,000 למ"ר בנוי.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • רונן
    • 08/12/2015 22:48
  • 4
    לא בזמן המיידי

    לטווח הארוך יותר מעניין יהיה לראות איך מחירי למשתכן שכרגע נראית כתוכנית מצליחה מאוד תשפיע על השוק.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • רונן
    • 08/12/2015 22:46
  • 2
    העובדות נכונות - פרשנות שקרית!

    המשקיעים סגרו עיסקאות ביום שלפני עליית המס. עיסקאות שהמימוש שלהן אולי גם בעוד 3-5 חודשים. לכן אין משמעות לירידה הזו - אחרי עליה של מאות אחוזים בחודש שקדם לרבעון. ואני בטוח שהכלכלן הראשי לא יפרסם ברבעון הבא את העליה שתהיה בעיסקאות וגם באחוז המשקיעים.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • ATUK19
    • 08/12/2015 13:18
  • 1
    מי יעז רכישה דירה עם מס רכישה |10|

    מוגדלת מאד ואולי גם עמלת תיווך ועוד הוצאות בזמן שגם סיכון ירידה ערך דירה בפתח !!!
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • sasan
    • 08/12/2015 12:32