ענף הביומד המקומי מספק לא מעט אירועים מעניינים המרכזים עניין בקרב משקיעי התחום. יחד אם זאת, סובל הסקטור מבעיית סחירות בדומה לחברות רבות אחרות מתחומים שונים הנסחרות בבורסת ת"א. מחזורי מסחר נמוכים מאוד מרתיעים אף את המשקיעים הרבים המעוניינים בהשקעה ספקולטיבית יותר. אלו נאלצים לפנות לשווקים אלטרנטיביים וגדולים יותר. מי שמתעניין בתחום הביומד מעבר לאוקיאנוס, כדאי שיכיר את חברת נקטר (Nektar Therapeutics) מקליפורניה, ארה"ב. מניותיה של החברה, אשר מצבת עובדים שלה מסתכמת בכ-450 עובדים בלבד, נסחרות בנאסד"ק לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר לחברה – מחצית מערך שיא שנרשם בשנת 2006.

 

במהלך 5 ימים האחרונים, השלימה מניית נקטר זינוק של 20% על רקע פרסום דו"ח כספי רבעוני מעודד אשר העיד על צמצום הפסדים משמעותי ועל רקע פרסום נתונים חיוביים נוספים מהניסוי המסכם במוצר הדגל שלה. ראוי לציין כי המסחר במניית נקטר מאופיין ברמת סיכון גבוהה יחסית בשל תנודתיות רבה. כך למשל, טווח ערכי המניה במהלך השנה האחרונה בלבד עומד על 5.65-14.47 דולר. יתרה מזו, במהלך חודש וחצי האחרונים קרסה המניה בכ-40% ולאחר מכן תיקנה 20% בחזרה. כעת נראה כי המניה מבצעת היפוך מגמה וחזרה לפסי העליה לכיוון ערכי הקיץ (סביב 14 דולר) בשל אירועים מכריעים ההולכים והמתקרבים.

 

בפייפליין (צנרת פיתוח) העשיר של נקטר 19 תרופות וטיפולים תרופתיים עבור מגוון רחב של תחומים רפואיים והתוויות, כגון מחלות סרטניות, אימונולוגיות, נוירולוגיות, זיהומיות וטיפולים בכאב. כול המוצרים של החברה נמצאים בשלבים קליניים (ניסוים בבני אדם) כאשר 9 מהם נמצאים בשלב Phase III המסכם או לאחריו. הטכנולוגיה של נקטר אינה נועדה להמציא מולקולות חדשות אלא לשפר את הפורמולציות הקיימות באמצעות הוספת פולימר המשנה את הרכב הכימי וכך יוצר פורמולציה חדשנית. לפי כך, מרבית פעילות המחקר של החברה מתבצעת בשיתוף עם חברות פארמה גדולות, ביניהן אסטרה זנקה, באייר ובקסטר (שותף האסטרטגי של קמהדע הישראלית). לחברה שני מוצרים העיקריים המרכזים את עניין המשקיעים בתקופה האחרונה, NKTR-118 ו-NKTR-102.

 

ה- NKTR-118 (Naloxegol) אשר השלים שלב ניסוי מסכם Phase III, מהווה גלולה במתן יומי לטיפול בכאבים כרוניים הנגרמים ממחלות שונות כגון סרטן וראומטיזם. טיפולים כאלה מכונים בשוק כ"רוצחי הכאבים" (Pain Killer) ומיועדים להקל על הסבל של מאות מיליוני חולים מידי שנה(בארה"ב בלבד כ-250 מיליון סובלים מכאב כרוני). המחקר בתרופה מתבצע בשיתוף עם חברת אסטרה זנקה אשר תייצר ותשווק את התרופה בעתיד. בתמורה לרישיון, תקבל נקטר 235 מיליון דולר בגין עמידה באבני דרך במחקר, 375 מיליון דולר לפי עמידה ביעדי מכירה ותמלוגים בשיעור דו ספרתיים מהמכירות העתידיות.

 

מוצר דגל השני הוא מעכב התפשטות סרטן השד אשר נמצא במהלך ניסוי שלב 3 האחרון לקראת אישורו בארה"ב. במקביל לפרסום הדו"ח הכספי האחרון, הודיעה החברה כי הושגו תוצאות חיוביות נוספות מניסוי משלים לשלב 3 במוצר NKTR-102. על פי הממצאים החדשים, התפשטות הסרטן נעצרה בקרב כ-55% מהחולים המשתתפים בניסוי כאשר בחברה ציפו להגיע ליעד של 25% בלבד.

 

מוצר מעניין נוסף הוא טיפול במיגרנות באינהלציה על בסיס מוצר קיים מזה עשרות שנים במתן בהזרקה. פיתוח ומחקר של המוצר המכונה LEVADEX מתבצע בשיתוף עם חברת Allergan. לאחר שני כישלונות קודמים, נמצא המוצר כעת שוב בשלב אישור סופי על ידי המנהל המזון והתרופות האמריקאי FDA. המעניין שבדבר כי טענות המנהל הקודמות היו בעניין תהליך ייצור של מוצר החדש כאשר פרופיל בטיחותי ויעילותו נותרו ללא עוררין. כמו כן, על פי הסכם שיתוף פעולה, זכאית נקטר לתמלוגים בשיעור חד ספרתי בגין מכירות עתידיות. ראוי לציין כי מוצר זה עשוי להתחרות ב-RHB-103 של רדהיל הישראלית (מוצר של רדהיל גם הוא נמצא בשלב אישור האחרון וממתין להכרעה בתחילת פברואר הקרוב).

*** מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה – על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש