החלה עונת הדיווחים הכספיים השנייה בשנה פיננסית 2013 בקרב החברות הרשומות למסחר בבורסת ת"א. באופן מסורתי, חברות מחקר ופיתוח נותרות בצל מגזרי תעשיה ושירותים בשל היעדר ההכנסות. אך לאחרונה המצב החל להשתנות הדרגתית. חלק לא מבוטל של חברות ביומד מקומיות הגיעו לשלבי בגרות ומתחילות לרשום הכנסות ממכירת פירות מחקריהם ארוכי שנים. ישנם חברות ביומד אשר עלולות אף להפתיע את המשקיעים בתחום בעונה המדווחת.
בריינסווי – התקנה של 50 מערכות ראשונות בארה"ב
בריינסווי, המפתחת והמייצרת מכשור רפואי לטיפול בהפרעות בתפקודי המוח באמצעות סליל מגנטי, הודיעה בסוף חודש אפריל על סיום ייצור של 100 מערכות Deep TMS לטיפול בדיכאון מז’ורי והשקתן בארה"ב. נכון להיום, החברה מכרה והתקינה כ-50 מערכות הללו אצל הלקוחות. מכירות אלו הכוללות הסכמי השכרה, צפויות להשתקף בשורת ההכנסות של החברה בדו"ח הקרוב. על פי תנאי השכירות, משלמים הלקוחות בשנת השכירות הראשונה דמי השימוש בסכום קבוע (כמה עשרות אלפי דולר) ולאחר מכן דמי שימוש עבור כל טיפול ולא פחות מדמי שימוש שנתיים מינימאליים. נזכיר כי בינואר האחרון קיבלה החברה את אישור FDA לשווק בארה"ב מערכת קסדה המבוססת על סליל חשמלי היוצר שדה מגנטי שבאמצעותו ניתן להשפיע על אזורים שונים במוח על ידי גירוי או דיכוי עצבי בהתאם לתדר. ברבעון המקביל, הכנסות החברה טרם התחלת מכירות בארה"ב הסתכמו ב-300 אלף שקל בלבד ואילו ברבעון הראשון של 2013 ב-500 אלף. כעת, התמונה הפיננסית צפויה להשתנות משמעותית ולהוות טריגר למגמה חיובית (כ-50 מערכות נוספות שהוזמנו יותקנו כבר עד סוף 2013).

איתמר – השקת EndoPAT ביפן
איתמר מדיקל, המשווקת מכשור ותוכנה לטיפול בתחומי רפואת השינה והקרדיולוגיה, גם היא צפויה לבלוט לטובה בשל שיפור בשורת ההכנסות. בסוף חודש יוני חידשה החברה את הסכם המסגרת למכירת מוצריה לרשת בתי חולים הפרוסה בארה"ב שמהווה לקוח מהותי של איתמר. הרי מוצר הדגל של איתמר מאושר לשיווק בארה"ב על ידי ה-FDA. באותו חודש, החברה קיבלה אישור למכור מכשיר EndoPAT (לאבחון ולניטור פגמים בשכבה האנדותלית המהווים פרמטר עיקרי וסימן מוקדם להתפתחות טרשת עורקים שגורמת למחלות לב) גם ביפן. מכירות יתבצעו באופן ישיר ובחברה ציינו את התעניינות רבה בקרב רופאים יפניים לאור זכאות החזר (שיפוי ביטוחי) בגין בדיקות הנעשות במכשיר החברה.

ITGI – דור חדש של סטנטים ודרום אמריקה
חברת ITGI המפתחת סטנטים המיועדים לשימושים רפואיים בכלי דם, הראתה בתחילת השנה את הרבעון הטוב ביותר ב-3 שנותיה האחרונות לאחר שהציגה גידול משמעותי במכירות. מגמה חיובית זו צפויה להימשך ברבעון המדווח הנוכחי ואף החברה עלולה להפתיע את המשקיעים עם שיפור משמעותי נוסף.הכנסות ממכירות החברה ברבעון הראשון, הסתכמו בכ-1.5 מיליון שקל, גידול בשיעור של כ-76% בהשוואה לרבעון המקביל. בנוסף, מכירות הסטנטים מהסדרה החדשה במהלך אותו הרבעון טרם הוכרו בדו"ח והכנסות בסך 1.7 מיליון שקל צפויות לקבל ביטוי חלקי בדו"ח הנוכחי וברבעונים הבאים. יתרה מזו, השקת הסטנטים מדור חדש המכוסים ברקמה מן החי (בעיקר עבור תחום נוירולוגיה) בשנה הקודמת, התרחבות בדרום אמריקה ומכירות באירופה עלולות להוביל לקפיצת מדרגה בשורת ההכנסות של החברה כבר ברבעון השני 2013.

מדיגוס –הסכמי מכירות בסין וטורקיה
מדיגוס, העוסקת במחקר פרוצדורות רפואיות מבוססות אנדוסקופיה, טרם הראתה הכנסות ממכירת מוצר הדגל שלה, מערכת SRS, בארה"ב לאחר שקיבלה את אישור FDA לפני כשנה וחצי. יחד עם זאת, השיפור במכירות החברה ברבעון הנוכחי המדווח יכול להגיע משווקים גאוגרפיים אחרים. במהלך השנה, חתמה החברה על הסכמי מכירות בסין וטורקיה, כאשר היתרון של מוצר הדגל של החברה הוא בטיפול במחלה ייחודית - החזר קיבתי-ושטי או בשמה הלועזי GERD.
