מחלקת המחקר של FXCM ישראל: שבוע המסחר הקודם ננעל בוול-סטריט בירידות חדות, על רקע דוחות רווח מאכזבים של חברות ענק כדוגמת מיקרוסופט ומקדונלד. הנעילה השלילית עשויה ליצור מומנטום שלילי עם פתיחת שבוע המסחר. עד כה עונת דוחות הרווח מאכזבת אף יותר מן הציפיות המוקדמות, שהיו נמוכות ממילא. עיקר האכזבה היא ממגזר הטכנולוגיה, שבדרך כלל דווקא מספק את הנתונים הטובים יותר בעונת הדוחות. למעשה, החברות שדיווחו עד כה, המשתייכות ל-S&P 500, הצביעו בחישוב כולל על ירידה ברווחים, לראשונה מזה שלוש שנים. גם השבוע צפויים דוחות הרווח להיות הגורם הראשי שיכתיב את הסנטימנט בשוק, כאשר חברות כמו אפל, אמזון ובואינג ינסו להמתיק את הרושם.
מדד המניות המוביל בוול-סטריט, ה-S&P 500, לא הצליח גם בשבוע שעבר להעפיל מעל השיא של ספטמבר ב-1,474, ועכשיו הלחץ הוא כלפי מטה. ירידה מתחת ל-1,420 תאיץ את הירידה לכיוון 1,400. גם הזירה הפוליטית עשויה להשפיע על הסנטימנט בשווקים על רקע העימות השלישי בין אובמה לרומני. המשקיעים לא אוהבים אי ודאות, והמירוץ הצמוד מן המתוכנן בין אובמה לרומני מגביר את אי הוודאות והעצבנות בשווקים. הדעה הרווחת היא שהשווקים מעדיפים את רומני, בגלל עמדותיו הקונסרבטיביות לגבי ניהול הכלכלה והגירעון. ואולם, אין זה בהכרח נכון בנסיבות הנוכחיות. יש לזכור כי מי שתמך ואיפשר את המדיניות המרחיבה של הבנק הפדרלי בשנים האחרונות הוא אובמה. אם רומני ייבחר, חגיגת ה-QE עשויה לבוא לסופה.
אף על פי כן, למרות שהמשך הדוחות המאכזבים עשויים להכביד על המדדים בוול-סטריט, ירידות השערים לא צפויות להיות חדות מדי, וזאת הודות לרשת הביטחון של הבנק הפדרלי. כזכור, בישיבת המדיניות הקודמת הודיע הבנק הפדרלי על סבב שלישי של הרחבה כמותית, שבמסגרתה יזרים הבנק לשוק עשרות מיליארדים של דולרים מדי חודש. התמיכה הזו שמספק הפד תמתן כל כדור שלג פיננסי שעשוי להתפתח. בשל כך, המשוואה בין השורים לדובים בוול-סטריט נוטה בבירור לטובת השורים, וכל ירידה תהווה למשעה תיקון שיספק לשורים הזדמנות טובה יותר לקנות את המניות במחיר טוב יותר. ובהקשר זה, השבוע יתכנס הבנק הפדרלי לישיבת המדיניות החודשית שלו. לאור העובדה כי הבנק השיק את ה-QE3 בחודש שעבר, בישיבה השבוע לא צפויות הכרזות דרמטיות מלבד חזרה על ההצהרות הקודמות.
סנטימנט שלילי בשוקי העולם יחזק את הדולר מול השקל: ההרעה שחלה בסנטימנט בשוק העולמי בסוף השבוע הקודם והביקוש הגובר לדולר כנכס בטוח, הטו את הכף גם בדולר-שקל. בשבועות האחרונים השקל הציג עוצמה מרשימה והצליח להתחזק אל מול הדולר גם כשראינו את השטר הירוק מתחזק בעולם. סביר להניח שכעת נראה יישור קו בין הדולר המקומי לדולר העולמי. גם המדד האפסי שפורסם בשבוע שעבר ואשר סתם את הגולל על הספקולציות כי בנק ישראל שוקל להעלות ריבית, פגע במומנטום של המטבע המקומי. גם הבחירות המתקרבות, בישראל ובארצות הברית, מגבירות את רמת אי הוודאות, ובנסיבות שכאלה המשקיעים יעדיפו את הנכס הבטוח יותר, הדולר. בשבוע הקרוב רמת הביקושים לדולר בעולם יכתיבו את התנועה של הדולר-שקל. אם שבוע המסחר בעולם ייפתח במגמה שלילית, הדולר צפוי להתחזק אל מול האירו וגם אל מול השקל.
מבחינה טכנית, התחתית שקבע הדולר-שקל בשבוע שעבר ב-3.78 עשויה להתברר כנקודת מפנה, מאחר שמדובר ברמת תמיכה משמעותית שעשויה להקנות מומנטום כלפי מעלה. גם מבנה הגלים של הירידה מהפסגה ב-4.09 מעיד כי אנו בסיומו של המהלך היורד, וייתכן כי כבר הסתיים. עלייה מעל רמת 3.84 עשויה להרחיב את התיקון כלפי מעלה.
מנגד, חשוב גם לציין כי למרות הירידה החדה, הדולר-שקל עדיין לא נמצא במצב של "מכירת-יתר", ועל כן יש עוד פוטנציאל להמשך הירידה מטה. ירידה מתחת לשפל האחרון, תוביל את הצמד לעבר 3.76.