תגובתו של רוני יונסיאן, מנהל מחקר ניירות ערך זרים בלאומי שוקי הון, להורדת הדירוג ע"י S&P: סוכנות S&P החליטה להפחית בדרגה אחת את הדירוג של 9 מדינות באירופה ביניהן צרפת ואיטליה.
נכון לעכשיו נראה שהשווקים (החוזים העתידיים על מדדי המניות בארה"ב ובאירופה) מגיבים בירידות קלות בלבד להפחתת הדירוג ע"י S&P/. גם התשואות על אגרות החוב של צרפת ואיטליה כמעט ולא השתנו.למעשה התשואה על האגרות הצרפתיות יורדת בנקודת בסיס אחת בשעה זו....
בתגובה המתונה של השוק יש הרבה הגיון. כפי שכבר נכתב ביותר ממקום אחד, סוכנויות הדירוג בסך הכל מנסות להדביק את המציאות והן פחות משפיעות על המציאות המתפתחת במהירות.
ישנן כמובן הערכות שהדירוג על אגרות החוב המונפקות ע"י קרן החילוץ - ה – EFSF ירד והתשואות יעלו. הסיבה היא שצרפת היא נותנת הערבות השנייה בגודלה להתחייבויות ה – EFSF ואם לצרפת יורד הדירוג, אז גם לקרן החילוץ, הפועלת באמצעות גיוס אגרות חוב בשוק ונהנית מערבות מדינות אירופה, אמור לרדת הדירוג. אבל שוב זהו להערכתנו עניין טכני יותר מאשר מהותי.
החששות מעליית תשואה הם חששות מוצדקים, המשבר האירופאי לא נגמר, אבל אנו מעריכים שההתפתחויות תלויות פחות בסוכנויות הדירוג ויותר בתגובת המנהיגים האירופאים שייפגשו השבוע שוב כדי לגבש כללים פיסקלים חדשים ולדון בעתידה של יוון.
ההתפתחות האחרונה והמשמעותית יותר להערכתנו היא זו שכתבנו עליה בסקירות קודמות והיא הירידה החדה בתשואות אגרות החוב הקצרות וההנפקות המוצלחות יחסית של איטליה ומדינות אחרות. מסוף חודש נובמבר ירדה התשואה על אג"ח ממשלת איטליה מ – 7.3% ל – 4% בלבד. בשבוע שעבר גייסה איטליה בעיקר באגרות קצרות וניצלה בכך את הירידה בתשואות, כל גיוס כזה, קונה זמן לביצוע רפורמות וקיצוצים נדרשים שבטווח הארוך יחזירו את אמון המשקיעים.
על הרגיעה היחסית באגרות הקצרות אחראי המהלך של ה – ECB לאפשר הלוואות ריפו לבנקים לתקופה של 3 שנים בריבית של 1% בלבד. המהלך הזה הפחית משמעותית את הסיכוי לגלישת משבר החובות הריבוני אל הבנקים ויצירת משבר פיננסי ביבשת. יש להבהיר, האופטימיות שלנו מתייחסת כמובן לירידה בסיכוי למשבר פיננסי חד ומיידי הכולל פשיטות רגל של מדינות ובנקים. כמובן שמיתון באירופה הוא בלתי נמנע ושפתרון מלא לבעיות הכלכלה הוא עניין של שנים ולא חודשים.