"אף שהיו השערות כי ממשלת ישראל עשויה לשקול הנפקה ראשונה לציבור של כמה חברות בבעלותה, כולל התעשייה האווירית, תרחיש הבסיס שלנו אינו כולל הנחה כזו. אנו סבורים כי הסבירות שתע"א תונפק בטווח הקצר, או בזמן שישראל מעורבת בסכסוכים במזרח התיכון, היא קלושה" - כך כותבים בחברת הדירוג מעלות במסגרת אשרור הדירוג של החברה.
הקביעה הזו של כלכלני מעלות שופכת מים צוננים על אחת השאלות הבוערות בשוק ההון המקומי בשנים האחרונות. התעשייה האווירית (תע"א) נחשבת ל"יהלום שבכתר" של החברות הממשלתיות, עם רווחיות עקבית וטכנולוגיה שנמצאת בחזית העולמית. אולם, כפי שמבהירים במעלות, המרחק בין פוטנציאל עסקי למימוש בבורסה בתל אביב עובר דרך המציאות הביטחונית המורכבת.
שאלת העיתוי: מלחמה לא הולכת עם תשקיף
הסיבה העיקרית לדחיית הציפיות להנפקה נעוצה בשילוב שבין צרכים מבצעיים למבנה הבעלות. בעתות לחימה, הממשלה זקוקה לשליטה מלאה ומהירה על קווי הייצור ועל סדרי העדיפויות של החברה, לעיתים על חשבון שיקולי רווח טהורים של בעלי מניות מהציבור.
בנוסף, הנפקה דורשת שקיפות וגילוי נאות – שני אלמנטים שמתנגשים לעיתים קרובות עם חיסיון ביטחוני הנדרש בפעילות הליבה של התעשייה האווירית. כל עוד ישראל נמצאת במערכה פעילה, הסיכון שהנפקה כזו תיתקל במחסומים רגולטוריים או ביטחוניים נותר גבוה מדי.
צבר הזמנות אדיר
למרות הקפאת תוכניות ההנפקה, מצבה הפיננסי של החברה נותר איתן. הביקוש העולמי למערכות הגנה אווירית (כמו ה"חץ") ולכטב"מים זינק בעקבות המלחמה באוקראינה והמתיחות במזרח התיכון.
התחזית היציבה של מעלות משקפת את הציפייה של הכלכלנים כי הגידול בתקציבים הביטחוניים יחזק את הביקוש למוצרים ולשירותים של התעשייה האווירית בשנתיים הבאות, שבהן ימומש צבר ההזמנות הקיים כיום. "אנו מניחים שנכונתה של ממשלת ישראל לספק לחברה תמיכה יוצאת דופן במקרה הצורך לא תשתנה בשנתיים הקרובות, ושתקציב הביטחון של ישראל ימשיך לגדול", כותבים במעלות.
עבור המשקיע הישראלי שממתין להזדמנות לקבל חשיפה ישירה לאחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות במדינה, המסר של מעלות ברור: אל תבנו על זה בקרוב. התעשייה האווירית תמשיך להיות מנוע צמיחה ורווח עבור המדינה, אך הדיבידנדים ימשיכו לזרום לקופת האוצר ולא לכיסם של מחזיקי המניות בבורסה.
נכון לעכשיו, הסטטוס קוו נשמר. החברה תמשיך לפעול תחת מגבלות של חברה ממשלתית, כשהיא נהנית מגב של המדינה מחד, אך מוגבלת ביכולתה לגייס הון מהציבור ולבצע מהלכים עסקיים גמישים מאידך. שוק ההון יצטרך להמתין לימים שקטים יותר כדי לראות את תע"א על הלוח בבורסה.