נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הצית אמש את הדמיון של המשקיעים והאנליסטים ברחבי העולם כשהצהיר כי וושינגטון וטהראן נמצאות בעיצומן של "מגעים אינטנסיביים". בשיחה שקיים בחדר הסגלגל, טראמפ לא רק אישר את קיום השיחות, אלא אף ציין כי חלה תפנית משמעותית בגישה האיראנית. לדבריו, הוא החליט לסגת מהאיום האחרון לתקוף מתקני אנרגיה באיראן בשל ההתקדמות במשא ומתן.
המקל והגזר: טראמפ משנה כיוון
השינוי בטון של הבית הלבן דרמטי. אם עד לפני ימים בודדים הדיבורים התמקדו בסנקציות משתקות ובתקיפות צבאיות, כעת טראמפ משדר אופטימיות. "הם מדברים איתנו, והם מדברים לעניין", ציין הנשיא כשנשאל על השינוי בעמדתו. עבור השווקים, מדובר בבשורה בעלת משקל סגולי עצום: הסדרה מול איראן עשויה להוביל ליציבות במחירי הנפט ולהורדת פרמיית הסיכון הגיאופוליטי שמעיבה על הכלכלה העולמית.
תוכנית 15 הנקודות והתיווך הבינלאומי
דיווח ב"ניו יורק טיימס" שופך אור נוסף על המתרחש מאחורי הקלעים. על פי הדיווח, ארצות הברית העבירה לאיראן תוכנית מפורטת הכוללת 15 סעיפים לסיום הלחימה. התוכנית הועברה באמצעות פקיסטן, שראש הממשלה שלה, שהבז שריף, הביע נכונות פומבית לתווך בין הצדדים. על רקע הדיווח הנפט צונח ב-4% ל-100 דולר חבית (ברנט). הנפט האמריקאי WTI מאבד כ-2.9% ל-89 דולר לחבית.
בין הנקודות המרכזיות בתוכנית, כפי שרמז טראמפ:
מניעת התחמשות גרעינית: היעד שנמצא בראש סדרי העדיפויות (מקומות 1-3 ברשימה, לפי הנשיא).
מעורבות דרגים בכירים: בצוות המשא ומתן האמריקני חברים סגן הנשיא ג’יי-די ואנס, מזכיר המדינה מרקו רוביו, ואף ג’ארד קושנר וסטיב ויטקוף.