קרדיט: depositphotos
קרדיט: depositphotos

בהעדר מסחר בימי ראשון עיני השוק מופנות לפרסום מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר הערב בשעה 18:30. על פי התחזיות של מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסים של בנק ה פועלים, המדד צפוי לרדת ב-0.2%, ובחישוב שנתי לגלם קצב אינפלציה של 1.90% – נתון שנמצא בתוך טווח היעד של בנק ישראל (1%-3%) ומצביע על התמתנות משמעותית.

מה התייקר ומה הוזל בינואר?

הנה הניתוח המלא:

המדד הנוכחי מושפע מכוחות מנוגדים. מצד אחד, הוזלות עונתיות וייסוף השקל לחצו את המדד כלפי מטה:

תחבורה ותקשורת: סעיף זה צפוי לרשום ירידה חדה (תרומה של 0.31%- למדד), בעיקר בזכות הצניחה במחירי הדלקים והוזלה של כ-8% במחירי הטיסות לחו"ל. גם התחזקות השקל תרמה להוזלת נופשים בחו"ל.

הלבשה והנעלה: מבצעי סוף העונה העמיקו בינואר, מה שהוביל לירידה של כ-4.5% בסעיף זה.

חינוך ותרבות: ירידה עונתית במחירי החופשות בארץ ובאירועים הורידה את המדד בכ-0.04%.

מנגד, מספר סעיפים רשמו עליות מחירים בולטות:

סיגריות וסעיף "שונות": זינוק של כ-4% במחירי הסיגריות צפוי להעלות את המדד לבדו ב-0.11%.

מזון וירקות: מחירי הפירות והירקות עלו בכ-2%, בעוד מוצרי המזון האחרים התייקרו בכ-0.3%-0.4%.

אחזקת הדירה: עלייה במחירי המים, החשמל והארנונה תרמה לעליית המדד, למרות ירידה קלה שנרשמה בסעיף שירותי הדיור בבעלות.

המבט קדימה: פברואר ומרץ

שפרירמעריך כי גם בחודשים הקרובים האינפלציה תישאר מרוסנת יחסית. מדד פברואר צפוי לעלות ב-0.1% בלבד, כאשר הירידה במחירי הטיסות והשפעת השקל יקוזזו מול התייקרות הדלקים והירקות הטריים.

לגבי מדד מרץ, התחזית עומדת על עלייה של 0.45%, בעיקר בשל הזינוק העונתי הצפוי במחירי הטיסות לקראת חופשת הפסח. בשורה התחתונה, התחזית לשנה הקרובה נותרת יציבה על כ-1.70%, נתון המעניק לבנק ישראל מרחב תמרון רב בהחלטות הריבית הבאות שלו.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש