קרדיט: depositphotos / wirestock_creators
קרדיט: depositphotos / wirestock_creators

בבורסה בתל אביב של ינואר 2026, יש ימים שבהם נדמה שהשוק שכח מהמושג תנודתיות סבירה. מניית עין שלישית מערכות הפכה בימים האחרונים לאחת הדוגמאות הבולטות ביותר לתופעה שקשה להסביר.

מניה קטנה יחסית בענף הביטחוני-טכנולוגי בשווי חברה של 440 מיליון שקל, שמצליחה לרשום תנודות יומיות קיצוניות מעלייה של כ-20% ביום לירידה של 20%, במחזור מסחר הרביעי בגודלו בבורסה, כאילו היא חיה במציאות מקבילה.

אבל זה לא יום חריג. בימים שלפני כן נרשמו עליות של 10%–17% בודדים, ומי שמסתכל על הגרף החודשי רואה עלייה מצטברת של מעל 150% מתחילת השנה - הכול על רקע מחזורי מסחר גבוהים מאוד יחסית לשווי החברה.

מה גורם לתנודות הדרמטיות האלה?

עין שלישית מפתחת מערכות אלקטרו-אופטיות מתקדמות לזיהוי עצמים (בעיקר רחפנים וכטב"מים) בספקטרום התרמי, בשילוב אלגוריתמים של בינה מלאכותית. מאז פרוץ המלחמה ב-2023 והצורך ההולך וגובר בפתרונות נגד איומי רחפנים זולים, החברה נהנית מעניין גובר מצד גופי ביטחון בישראל ובעולם.

הטריגר המשמעותי האחרון הגיע דווקא מוקדם יותר בתחילת ינואר, בדמות הודעה על עסקה אסטרטגית עם קבוצת EDGE מאיחוד האמירויות, שבמסגרתה רכשה החברה האמירתית כ-30% ממניות עין שלישית תמורת כ-10 מיליון דולר, לצד שיתוף פעולה להקמת מיזם משותף.

מאז, המניה נמצאת במצב של פוסט-עסקה קלאסי: ציפיות גבוהות מאוד, ספקולציות על חוזים נוספים במזרח התיכון, ובעיקר – רדיפה של משקיעים אחרי התנועה מעלה.

סימן לטרלול או הזדמנות אמיתית?

מצד אחד – החברה פועלת בשוק חם מאוד (נגד רחפנים וכטב"מים), יש לה טכנולוגיה רלוונטית, והעסקה עם האמירתים נתנה לגיטימציה בינלאומית. מצד שני – הדוחות הכספיים עדיין מראים הפסדים, ההכנסות צנועות יחסית, והשווי הנוכחי (פי 20–25 מההכנסות השנתיות) נראה תלוש מאוד ביחס לחברות ביטחוניות-טכנולוגיות דומות.

בינתיים, מי שקונה את המניה היום בעצם מהמר על שני דברים: א. שהביקוש לטכנולוגיה שלה יתורגם במהירות לחוזים גדולים, ב. שה"מומנטום" בשוק הקטן ימשיך להזין את עצמו עוד כמה שבועות-חודשים.

עד אז – עין שלישית מייצגת הכי טוב את רוח התקופה: שילוב של סיפור ביטחוני חזק, FOMO מסיבי, ותנודתיות שגורמת אפילו לוותיקי הבורסה להרים גבה. מי שרוצה לישון טוב בלילה - כנראה יעדיף להסתכל מהצד. מי שמחפש אדרנלין - כבר מזמן שם.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 1
    בועות סופן להתפוצץ. והבועה האמיתית זה כל השווקים העולם. רק סבלנות וקצת פוטים.

    • חי
    • 29/01/2026 15:17