קרדיט: AI
קרדיט: AI

ענף הביטוח בישראל נמצא בתקופה של צמיחה מרשימה, המונעת משיפור ברווחיות החיתומית, תשואות חזקות בשוק ההון והקלות רגולטוריות. הדוחות של מגדל ביטוח שפורסמו הבוקר הצביעו על עלייה של 114 מיליארד שקל בהיקף הנכסים ברבעון, מה שמשקף את היקף התרומה של הרבעון החולף ומה שמקפיץ את הסקטור כולו.

מדד הביטוח זינק רק היום בבורסה במעל 8%, בהובלת מגדל שזינקה ב-10.7% במחזור מסחר של מעל 115 מיליון שקל, איידיאיי ביטוח שקפצה ב-11.2% במחזור של 17.8 מיליון שקל, כלל עלתה ב-9.45% במחזור של 83 מיליון שקל, הפניקס עלתה במעל 7.9% במחזור של מעל 169 מיליון שקל. הפניקס, מנורה והראל משלימות תשואה תלת ספרתית של 120% עד 140% מתחילת השנה.

מדד הביטוח מסכם תשואה של 111% מתחילת השנה - התשואה הגבוהה מבין כל מדדי הבורסה. אז אילו גורמים תרמו למניות הביטוח השנה?

תקן חשבונאי חדש

בתחילת השנה נכנס לתוקף תקן חשבונאי חדש, IFRS 17, שנועד לסייע למשקיעים בהבנת הביצועים של חברות הביטוח. השינוי המרכזי בתקן יאפשר לחברות להציג בדו"חות את הרווח החיתומי בצורה משקפת יותר, מה שחשף רווחים "סמויים".

בחוזה ביטוח משולמות פרמיות עבור תביעות פוטנציאליות שישולמו רק בעתיד, ואת הכספים משקיעות בנתיים החברות בשוק ההון לצד חסכונות שעולים עם העליות בשווקים. ההשפעה הדרמטית על רווחי החברות נרשמו ברקע לעליות החדות שנרשמו בבורסה, בעוד במהלך המלחמה מול איראן נוכח מיעוט התנועה פחתו מקרי התביעות ביטוח באופן השוואתי.

מעבר לכך, חברות הביטוח כבר מזמן לא עוסקות רק בביטוח אלא גופים פיננסיים לכל דבר ועניין שנשענים לא רק על הרגל הביטוחית אלא על זו הפיננסית, כאשר במהלך הרבעון האחרון ראינו הגדלת חשיפה של חברות הביטוח בחברות הנדל"ן, ולא רק.

סביבת ריבית תומכת

ריבית גבוהה משפיעה על חברות הביטוח במספר היבטים, עם השלכות חיוביות ושליליות כאחד. השפעות החיוביות - תשואות גבוהות יותר על תיקי ההשקעות, שיפור במדדי הסולבנסי. כאשר הריבית גבוהה כמו היום, שווי ההתחייבויות העתידיות קטן, מה שמשפר את יחסי ההון (סולבנסי II) ומאפשר לחברות להקצות יותר הון להשקעות או לחלוקת דיבידנדים.

ביקוש מוגבר למוצרים פיננסיים

בסביבת ריבית גבוהה, מוצרי חיסכון וביטוח עם תשואה מובטחת (כגון פוליסות חיסכון) הופכים לאטרקטיביים יותר בהשוואה לאפיקי השקעה אחרים. זה עשוי להגדיל את מכירות הפרמיות של חברות הביטוח, במיוחד במוצרים פיננסיים לטווח ארוך.

אינפלציה

כמו כן, ריבית גבוהה לא באה בחלל ריק אלא לרסן אינפלציה שבתורה מגדילה את עלויות הביטוחים, כלומר התייקרות תביעות, במיוחד בביטוחי רכב. חברות הביטוח נאלצות לאזן בין העלאת פרמיות לשמירה על תחרותיות.

רפורמת הבריאות

ואיך אפשר בלי לציין את רפורמת הבריאות, שבמסגרתה עברו מבוטחים רבים מהשקל הראשון לפוליסת משלים שב"ן, מה שהקל על חברות הביטוח להעלות פרמיות ולהפחית חשיפה לתביעות. הודות לרפורמה הביטוח הפרטי משלים את ההוצאות על ניתוחים רק לאחר מימוש זכויות בקופת החולים, מה שגורר פחות תביעות ביטוח ומקל על החברות בענף.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 1
    שוק הביטוח הבנקים ובתי ההשקעות בבועה מטורפת

    לא הגיוני חברות שלא נגעו בהם במשך שנים עלו פי 10 ב4 שנים

    • י
    • 21/08/2025 16:23