קרדיט: depositphotos
קרדיט: depositphotos

בחודש נובמבר 2022 השכר הנומינלי הממוצע בכלל המשק עמד על כ-12,295 שקל (נתונים מנוכי עונתיות, במחירים שוטפים), כך על-פי נתוני הלמ"ס. מדובר בנתון המשקף ירידה של כ-0.2% בהשוואה לחודש הקודם, אך הינו גבוה בכ-4.6% בהשוואה לנובמבר 2021.

השכר הריאלי (במחירים קבועים), שמתחשב בשיעור העלייה של מדד המחירים לצרכן, ירד בשיעור של כ-0.5% הן לעומת החודש הקודם והן לעומת החודש המקביל ב-2021. כלו מר, השכר הנומינלי במשק אמנם ממשיך לעלות, אך בקצב נמוך משיעור האינפלציה, התפתחות אשר שוחקת את ההכנסות של ציבור המועסקים בישראל.

כפי שניתן לראות בתרשים המצורף, קצב הגידול השנתי (שנמדד לפי שלושה חודשים מול שלושה מקבילים) של השכר הנומינלי מצוי במגמת עלייה, והגיע בחודש נובמבר לכ-4.1%. זאת, בעיקר על רקע עליית השכר בסקטור העסקי, שצומח בקצב שנתי של כ-5.5%, זאת לעומת שיעור גידול נמוך משמעותית, של כ-1.5%, בסקטור הציבורי. בהקשר זה, נציין כי השכר (הנומינלי) בסקטור הציבורי צפוי לעלות בחודשים הקרובים, במסגרת גיבוש הסכמי שכר חדשים מול הממשלה החדשה. התפתחות זו, לצד המשך עליית השכר הנומינלי בסקטור העסקי, מהווה גורם אשר עשוי לתרום ללחצים אינפלציוניים בהמשך הדרך.

בנוסף, מהתרשים עולה כי הפער בין קצב הגידול השנתי של השכר הנומינלי (4.1%) לבין קצב הגידול השנתי(השלילי) של השכר הריאלי (0.9%-), עומד על כ-5%, ומשקף בקירוב את שיעור האינפלציה (השנתית) בשלהי 2022. נציין כי הפער התרחב בחודשים האחרונים לרמה חריגה בהשוואה לעבר, כמו גם ההימצאות של שיעור גידול השכר הריאלי בתחום השלילי.

לאור תחזיתנו כי האינפלציה השנתית מצויה בעת הנוכחית בסביבת שיא, נראה כי פער זה צפוי להצטמצם בהדרגה בחודשים הקרובים. במבט כולל, הירידה הריאלית בהכנסתם של משקי הבית (מעבודה) מכבידה על מצבם הכלכלי, וצפויה להתבטא בהתמתנות קצב התרחבות הצריכה הפרטית. במבט קדימה, אנו מעריכים כי הצריכה הפרטית צפויה לצמוח בשיעור של כ-3.7% במהלך שנת 2023, זאת לאחר אומדן צמיחה (של לאומי) של כ-7.0% בסיכום 2022, וצמיחה של 11.1% בשנת 2021.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש