קרדיט: depositphotos
קרדיט: depositphotos

בזמן שהמוזיקה בשווקים מתחילה להשתנות לחיוב, במיוחד בארה"ב שם נראה כי שיאה של האינפלציה מאחורינו, והכלכלנים בשוק מתחילים לדבר על אפשרות להורדת ריבית בארה"ב אי שם בשנה הבאה, שוק ההון הישראלי מתנתק מהעולם בצל הרפורמה המשפטית שהממשלה מבקשת להעביר.

מה שלא עשו אזהרות מנהלי הבנקים והנגיד יחד עם מכתב הכלכלנים הבכירים - נראה שההתנהגות החריגה בשוק המט"ח והבורסה שיורדת בחדות בניגוד לעולם עשויים להכתיב את הטון. פיחות השקל שנרשם בימים האחרונים, במנותק מהקורלציה שאפייינה את השקל אל מול הנאסד"ק בשנה החולפת ביתר שאת, צפוי להתגלגל לאינפלציה. שכן, ככל שהשקל נחלש, כך פוחת כוחו בבלימת האינפלציה המיובאת, כלומר עליות המחירים מעבר לים שמשפיעים על המשק הישראלי. התקווה היא שמגמת הנסיגה של האינפלציה בעולם תימשך, וכך עליות המחירים המיובאים יתמתנו.

היום לא מתקיים מסחר במט"ח, אך ניתן לראות את הכיוון במסחר הגלום, ושם התמונה לא נראית טוב. פיחות השקל מגיע בתזמון לא נוח שכן הכוחות שפועלים להתחזקות השקל ועיקרם יצוא ענף ההייטק, נחלשו לאחרונה. יונתן כץ, הכלכלן הראשי של לידר, מצביע על החלשות שנרשמה לאחרונה. "יצוא שירותי ההיי טק, קטר חשוב לפעילות אשר מהווה כמעט 10% מסך התוצר, התייצב בחודשים יולי-נובמבר על רמה גבוהה ב-3.1% עד 3.3%. קצב הגידול של יצוא שירותי היי טק מתמתן על רקע חולשה בסקטור זה בעולם. מגמה זו תומכת בירידה בעודף בחשבון השוטף יחסית למחצית הראשונה של השנה, וגם בהשקעות ריאליות, מה שמחליש את הכוחות הבסיסיים אשר תומכים בייסוף השקל", אמר כץ.

ההתנהגות החריגה של שוק המט"ח צריך להדליק נורות אדומות אצל מקבלי ההחלטות בירושלים. השקל נחלש בימים האחרונים מול הדולר, בניגוד לקורלציה לשוק האמריקאי שאפיינה את המסחר בשוק המט"ח המקומי. בימים שבשגרה, את הטון במסחר במט"ח בשוק המקומי מכתיבים מהלכי הגידור של הגופים המוסדיים בישראל. כאשר שוקי המניות הגלובליים עולים, חשיפת המוסדיים למט"ח עולה גם היא, ומבחינה טכנית, מה שמאלץ אותם למכור דולרים בשוק על מנת להתכסות ולאזן את החשיפה למט"ח בהתאם למדיניות שהוגדרה מראש. כתוצאה מכך, העלייה בהיצע הדולרי בשוק המקומי אמור לחזק את השקל - מה שלא קרה בימים האחרונים למרות העלייה במדדים בניו יורק.

"בתגובה לעלייה של כ-4.4% במדד S&P 500 בשבוע שעבר, השקל היה אמור להתחזק בכ-1.8% בהתאם לקשר הרגיל ביניהם בשנה האחרונה. במקום זה, השקל נחלש כמעט ב-1%", אמר אלכס ז’בזינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב. "פרמיית הסיכון של ישראל (CDS ל-10) שנים עלתה ב-3 חודשים בכ-10 נקודות בסיס, כאשר בכל המדינות בעלות רמת סיכון דומה לישראל הפרמיה דווקא ירדה בתקופה זו".

כפי שפרסמנו לראשונה בספונסר, דסק המט"ח של גולדמן זאקס שלח בסקירה ללקוחות בחלק שמתייחס לישראל, התייחסות תחת הכותרת: "שקל - סטייה יוצאת דופן מהקורלציה לשוק הגלובאלי". כלכלני הבנק צופים כי הפיחות יימשך בטווח הקצר, מה שעשוי להשפיע על האינפלציה לשלילה.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש

  • 6
    הזיזו להם את הגבינה

    לא לאמין מה מסוגל השמאל הישראלי לעשות, הרי ברור לכולם שכל נזק כלכלי עם קרה זהו בגלל מסע ההפחדה של השמאל, ולא בגלל שום דבר אחר. והעצוב הוא שאתר ספונסר גם נותן יד לשופרות השמאל ולנזק הזמני שהם עושים לעם ישראל כולו. לא נרתע ולא נפחד, רוב העם בחר בממשלה הנוכחית בידיעה ברורה מה היא הולכת לעשות. אנחנו בדמוקרטיה!!! לצערם של כל גופי השמאל, שבטוחים שבדמוקרטיה מגוננת ניתן לסתום פיות!!!

    • מש
    • 30/01/2023 15:30
  • 5
    אתה מכיר את הקורלציה

    של הדולר שקל מול התנודות של השוק האמריקאי? אם לא, תלמד את הנושא בנשה החארונה, אם לא, אתה כנראה מנותק קשר.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • דובי
    • 29/01/2023 12:46
  • 3
    מסחר עצבני באופציות על הדולר פברואר

    עם המעוף ישבור את התמיכה 1750 מחר נראה טיסה של הדולר. בנוסף חוזים אדומים מחר והחגיגה מושלמת.
    למעבר להודעה בפורום לחץ כאן

    • bredput
    • 29/01/2023 12:38