משרד הכלכלה והתעשייה בשיתוף המועצה לצרכנות ומשרד הבריאות מפרסם מדי רבעון את מחירי "סל נבחר בריא", הכולל 64 מוצרי צריכה מומלצים תזונתית. הסל מהווה כלי להשוואת מחירים בין רשתות המזון ומאפשר תחרות על מחיר הסל הבריא הנמוך ביותר. כמו כן, הסל מאפשר לצרכנים אינפורמציה נגישה ופשוטה לגבי מחירי צריכה בריאים נבחרים. 

 

ממוצע סל המוצרים הבריא שגובש על ידי משרד הכלכלה והתעשייה בשיתוף משרד הבריאות והמועצה לצרכנות, עמד ברבעון הראשון של 2021 על 749 ₪ ומציג הוזלה של 30 ₪ ביחס למחיר הסל ברבעון הקודם.

 

מתוך רשימת הרשתות שנבדקו, הרשת שמכרה את סל המוצרים הבריא במחיר הזול ביותר ברבעון הראשון הינה "רמי לוי באינטרנט" – ממוצע עלות הסל הנבדק ברבעון זה עומדת על 632 ₪. הרשת שמכרה את סל המוצרים הבריא במחיר היקר ביותר ברבעון הראשון היא "AM:PM " – ממוצע עלות הסל הנבדק ברבעון זה עומדת על 916 ₪. הפער בין הרשת היקרה לרשת הזולה ביותר ברבעון הראשון עומד על 45% שהם 284 ₪.

 

בבחינת נתוני עלות הסל ברשתות נבחרות, המייצגות רשתות המאופיינות ברמת מחירים נמוכה יחסית (רשתות דיסקאונט), ממוצע מחיר סל בריא עומד על 701 ₪ לרבעון הראשון בשנת 2021, מחיר זה מציג ירידה של 18 ₪ ביחס לרבעון הקודם. הפער בין הרשת הזולה ביותר לרשת היקרה ביותר ברשתות הנבחרות עומד על כ- 14% המהווים 93 ₪.

 

כל הרשתות, למעט אחת, הציגו ירידת מחירים בעלות הממוצעת של הסל ביחס לרבעון הרביעי בשנת 2020, כאשר טיב טעם בסיטי הציגה את ירידת המחירים הגבוהה ביותר ברמה של 7% (63 ₪ ).

 

בבחינת קטגוריות הצריכה, בהשוואה לרבעון הקודם נרשמו ירידות בכלל קטגוריות הצריכה (למעט מוצרי החלב ותחליפים מהצומח). הירידה המשמעותית ביותר (6%) נרשמה בקטגורית הירקות והפירות (12 ₪ ) ובקטגורית שמן זית אגוזים וזרעים (7 ₪ ).

 

מיכל פינק, סמנכ"ל אסטרטגיה ותכנון מדיניות במשרד הכלכלה והתעשייה: "סל המוצרים הבריא מציג, כבר ברבעון הראשון בו הוא נמדד, הוזלת מחירים במרבית רשתות השיווק. ניכר כי עצם מתן כלי השוואתי שכזה בידי הצרכן, יחד עם מיקוד ברשת הקמעונאית, מצליח להשפיע ביעילות ולהביא להפחתה ברמת המחירים, אני נמשיך ונעקוב, שכן אין הצדקה לכך שמזון בריא יעלה יותר".

 

ד"ר מורן בלייכפלד מגנאזי, מנהלת מחלקת מחקר אגף התזונה משרד הבריאות: "סל מזון בריא תחרותי הוא כלי להנגשת ההמלצות התזונתיות הלאומיות, משמש את הצרכן להשוואת מחירים ובחינה היכן הכי משתלם לקנות.

 

בנוסף, עצם התחרות בין הרשתות, יכולה להוביל להפחתת מחירים, בדומה למה שראינו בהשוואה בין הרבעון ה-4 של שנת 2020 לעומת הרבעון הראשון של 2021. הסל מכיל ברובו מזונות גולמיים מן הצומח, בהלימה לסמל הירוק, מעודד בישול ביתי, תורם לבריאות וגם לסביבה.

 

חשוב לזכור שדרך נוספת להוזיל את סל הקניות ולקדם בריאות היא להפחית רכישת מזון אולטרה מעובד כגון שתיה ממותקת, בשר מעובד, חטיפים וממתקים. לקנות בהתאם לכמויות הנדרשות, לאחסן באופן מתאים את המזון ולמנוע בזבוז מזון."

 

מנכ"ל משרד הכלכלה והתעשייה: "משרד הכלכלה והתעשייה שם זרקור על מחירי המזון הבריא, עבור הצרכנים, באופן שיאפשר תחרות בשוק זה. בייחוד בתקופה זו, בה הכלכלה הישראלית והציבור מתאוששים ממשבר הקורונה, חשוב לאפשר רכישת מוצרים בריאים במחיר שווה לכל נפש. אני קורא לצרכנים ומעודד אותם להשוות מחירים ולבחור בסל המשתלם ביותר עבורם"

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש