כלכלני הראל פיננסים מתייחסים היום להודעת הריבית שהתפרסמה אמש ומסבירים כי כצפוי, ריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי על 0.1 אחוז והבנק לא שינה את מדיניותו לגבי תוכנית הרכישות. ההודעה לעיתונות הייתה יותר אופטימית נוכח הירידה החדה בתחלואה, העלייה בפעילות במשק לאחר היציאה מהסגר השלישי והעדכון כלפי מעלה של תחזית הצמיחה העולמית. על רקע אופטימיות זו בסיכום ההודעה הושמט גם המשפט שהוועדה "...תפעיל כלים נוספים, ככל שתעריך שהדבר נדרש".

 

חטיבת המחקר עדכנה כלפי מעלה את תחזית הצמיחה לשנתיים הקרובות, התחזיות לישראל גבוהות מהערכות של קרן המטבע הבינלאומית מלפני שבועיים, כאשר לפי תחזית הבנק בשנה הבאה התוצר בישראל יגיע לשיא חדש וימחק את נזקי המשבר (באופן לא שוויוני בין הענפים).

 

למרות העלייה באופטימיות הבנק ציין שהסיכונים עדיין גבוהים נוכח הווריאנטים החדשים לנגיף ואי-היציבות הפוליטית. הנגיד הדגיש שהאבטלה צפויה להישאר גבוהה יחסית, שהם אינם רואים התפרצות אינפלציונית ושהמדיניות המרחיבה תימשך לזמן ממושך.

 

לגבי השאלה האם הועדה צפויה להאריך את תוכנית הרכישות, נגיד הבנק ציין שיש עוד זמן רב עד למיצוי התוכנית (סתיו 2021) ושהדבר תלוי בנתונים שיתקבלו עד אז. להערכתנו, על רקע הנתונים הטובים שאנו צופים לכלכלה הישראלית סביר שבנק ישראל יצמצם את קצב הרכישות שלו לקראת סיום תוכנית הרכישות ויאריך אותה במתכונת מצומצמת, דבר שצפוי לתמוך בעליית תשואות.

 

מדד המחירים לצרכן לחודש מרץ עלה ב-0.6 אחוז, מעל הערכות המוקדמות בפעם השלישית ברציפות. הפתיחה המחודשת של המשק לאחר ההקלה בהגבלות באה לידי ביטוי בעלייה חדה מהצפי בסעיף ההלבשה וההנעלה (4.6%), הריהוט (0.8%), הנופש (9.7%) והמסיבות (3.7%). זאת בנוסף לעלייה העונתית בסעיף הדיור (0.6%) ולעלייה החדה במחיר הדלק (תחבורה 0.9%).

 

"עונת המדדים החיוביים" עוד לא הסתיימה ותימשך עם עלייה של 0.3 אחוז באפריל ו-0.4 אחוז במאי. התחזית שלנו ל-12 המדדים הקרובים נותרה על 1.0 אחוז, אך אנו צופים שנסיים את שנת 2021 באינפלציה של כ-1.5 אחוזים הגבוהה ביותר מאז סוף 2013, אך לא כזו שתגרום לבנק ישראל להעלות ריבית.

 

לגבי המתרחש בעולם אומרים כלכלני הראל כי תוכנית ההרחבה העצומה בארה"ב במרץ נתנה כצפוי דחיפה לצריכה הפרטית ולתעסוקה במרץ, כך על פי נתוני המכירות הקמעונאיות שזינקו בכמעט 10 אחוזים (ו-30 אחוזים בהשוואה למרץ בשנה שעברה).

 

גם מדדי אמון הצרכנים היו טובים מהצפי כאשר משקי הבית המשיכו להדגיש את השיפור המהיר בשוק העבודה. הדבר גם בא לידי ביטוי בירידה במספר הדרישות השבועיות לדמי אבטלה ל-576 אלף בלבד, הרמה הנמוכה ביותר מזה יותר משנה.

גם האינפלציה במרץ הייתה גבוהה יותר מהצפי כאשר עלתה ל-2.6 אחוזים, בעיקר בשל הזינוק במחירי האנרגיה, אך גם אינפלציית הליבה עלתה יותר מהצפי ל-1.6 אחוזים עם עלייה בולטת במחירי השכירות והרכבים.

 

אנו מזכירים, שבשל "אפקט הקצה" בחודשיים הקרובים האינפלציה במבט לאחור בארה"ב תעלה מעל ל-3.5 אחוזים. אך הבנק המרכזי ממשיך להדגיש שעלייה זו ’זמנית’ ושהם לא יצמצמו את המדיניות המרחיבה לפני שיראו שיפור משמעותי בשוק העבודה, שעדיין רחוק כ-8 מיליון משרות מרמתו לפני המשבר.

 

עוד השבוע - בחמישי הקרוב תתפרסם החלטת הריבית בגוש האירו ואנו לא צופים שינוי במדיניות, אלא היצמדות למדיניות הנוכחית תוך כדי הדגשה שהרכישות המואצות של אג"ח הממשלתיות יימשכו בחודשים הקרובים לנוכח העלייה בתחלואה. בנוסף, סביר שנראה קריאה נוספת של ראשי הבנק למדיניות פיסקאלית מרחיבה יותר.

*** מובהר ומודגש כי האמור בסקירה זו אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. בפרסום המידע בסקירה זו אין משום המלצה או חוות דעת בקשר לביצוע כל עסקה או השקעה בניירות ערך, לרבות רכישה ו/או מכירה של ניירות ערך. יודגש כי לגבי כל מידע מכל סוג המופיע בסקירה – על כל אדם לבצע בדיקה ואימות נוספים, תוך התחשבות בנתונים ובצרכים המיוחדים שלו. יצוין כי במידע עלולות ליפול טעויות וכן עשויים לחול לגביו שינויי שוק ו/או שינויים אחרים, וכי אף עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין התחזיות והניתוחים המופיעים למצב בפועל. אשר על כן, קבלת החלטה כלשהי על סמך נתון, דעה, חוות דעת, תחזית או ניתוח המופיע במסגרת הסקירה - הינו על אחריות הקורא בלבד.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש