חברת ג’נסל, המפתחת טכנולוגיה להפקת חשמל ממימן ללא פליטות פחמניות, הודיעה היום (א’) על "התקדמות משמעותית, שהתעלתה על הציפיות הראשוניות, בפרויקט לפיתוח תהליך חדשני לייצור אמוניה ירוקה הנחשבת כדלק העתיד". מנייתה מזנקת בכ-20% בבורסה בתל אביב.
לפי החברה, הושגה התקדמות משמעותית נוספת בתהליכי הפיתוח המאפשר יצור אמוניה ירוקה ישירות ממים, בלחץ ובטמפרטורה נמוכים מאוד ביחס לתהליכי ייצור אמוניה ירוקה הידועים כיום בעולם. "בניסוי שנערך במעבדות ג’נסל, הצליחה החברה להשיג יעילות של 50% של הריאקציה הכימית (faradaic efficiency) בייצור אמוניה ירוקה, לעומת כ-25% בשיטה המסורתית. זאת, באמצעות פיתוח שיטות וטכניקות חדשות להתגברות על השלבים המאתגרים ביותר בתהליך הפחתת החנקן (NRR), אשר בסופו של דבר עשוי לאפשר לחברה ייצור של אמוניה ירוקה בעלות נמוכה יותר מהשיטה הנהוגה כיום", כך לפי הודעת החברה.
עוד מסרה ג’נסל, כי "כחלק מהתוכנית האסטרטגית ארוכת הטווח של החברה, שנועדה לייצר לחברה יתרון משמעותי בתחום פעילותה בכלל ובפרויקט בפרט, באמצעות הגנה על קניינה הרוחני, מתכננת החברה להגיש בקשה לפטנט על המצאה זו. בהתאם לכך, החברה לומדת את המשמעויות הנגזרות כתוצאה מהתפתחות זו".
במסגרת הפרויקט, מפתחת ג’נסל תהליך לייצור אמוניה ירוקה שיוכל לשמש כתחליף לייצור כ-235 מיליון טונות של אמוניה המיוצרת כיום, ששווים הנוכחי במונחי שווי שוק מוערך בכ-100 מיליארד דולר. אמוניה ירוקה תשמש כנשא מימן מרכזי למשק האנרגיה וכן תשמש כחומר גלם לדשנים בתעשיית החקלאות, להנעה ימית, לתעשיית הסמיקונדקטור ועוד. ג’נסל פונה לשוק יעד של אמוניה ירוקה הנאמד בשנת 2022 ב-300 מיליון דולר, וצפוי לגדול ב-72.6% לכ-70 מיליארד בשנת 2032.
"פיתוח החברה, ככל שיושלם, יסייע בידיי החברה לספק טכנולוגיה מהפכנית לשוק האמוניה הירוקה וכן בהשגת היעדים השאפתניים של אפס פליטות פחמן כפי שהוגדרו על ידי האו"ם, ובנוסף תאפשר זמינות נרחבת יותר של אמוניה ירוקה לשימושים רבים. נכון לשנת 2022, כ-85% מפרויקטי המימן הנקי שהוכרזו ברחבי העולם כוללים הובלה באמצעות אמוניה. לפי איגוד האנרגיות המתחדשות הבינ"ל, IRENA, הביקוש הצפוי לאמוניה בשנת 2050, צפוי לגדול ולשמש לא רק לימאות, אלא גם לצרכים נוספים לשוק המימן, בכמות מוערכת של 688 מיליון טונות של אמוניה", מסרה ג’נסל.