קרדיט: shutterstock
קרדיט: shutterstock

2023 תיזכר כשנה מכוננת בכל הנוגע לחדירת רכבים סיניים לשוק הרכב הישראלי. לפי נתונים שפרסם איגוד יבואני הרכב, בשמונה החודשים הראשונים של השנה, סין דילגה למקום השני בדירוג יצואניות הרכב לישראל, אחרי קוריאה הדרומית שעדיין מחזיקה במקום הראשון. במהלך החודשים הללו יובאו לישראל 37,445 רכבים מסין - זינוק של 228% לעומת התקופה המקבילה ב-2022.

חלק משמעותי מאוד בזינוק הסיני מיוחס לחדירה המהירה של רכב חשמלי סיני לישראל. וזה לא קורה סתם: לפי דו"ח שפרסמה לאחרונה חברת מחקר הרכב ג’ייטו דיינמיקס (JATO DYNAMICS), ישנם פערי מחיר של יותר מ-50% בין רכבים חשמליים סינים לבין רכבים חשמליים שאינם סינים, בעיקר אמריקאים ואירופאים. הפערים הגדולים הללו ניכרו גם בישראל במחצית הראשונה של 2023, שבה, לפי נתוני הדו"ח, עמד מחירה הממוצע של מכונית סינית חשמלית על 60,153 דולר, לעומת מחיר יותר מכפול (124,498 דולר) למכונית חשמלית שאינה סינית.

פערי מחירים צנועים יותר, אך עדיין גדולים למדי, נרשמו באירופה, שם עמד מחירה הממוצע של מכונית חשמלית סינית על 51,516 דולר במחצית הראשונה של 2023, לעומת 71,784 דולר למכונית חשמלית לא סינית. גם באוסטרליה נרשמו פערים גדולים מאוד במחצית 2023: מחיר ממוצע של 37,434 דולר למכונית חשמלית סינית, לעומת 78,055 דולר למכונית חשמלית שאינה סינית.

את ממצאי הדו"ח האחרון הזה מחזק מחקר קודם שבוצע השנה, על ידי ADAC, איגוד הנהגים הגרמני, שהשווה עלויות רכישה בין דגמים אירופאים חשמליים שונים לדגמים סינים מקבילים ומצא פערים של עשרות אלפי יורו לטובת הסינים. המסקנה הייתה שהרכבים הסיניים אכן הרבה יותר זולים, אבל ADAC ציין כמה הסתייגויות בנוגע לירידת הערך המהירה יחסית הצפויה בחלק מהמותגים הסיניים, ואי ודאות בנוגע להמשכיות של מותגים מסוימים שקמים ונסגרים במהירות מסחררת.

רכב חשמלי סיני זול – מה הסיבות?

לא מעט גורמים חוברים ליצירת פערי מחירים כה משמעותיים בין רכב חשמלי סיני לרכב חשמלי אירופאי או אמריקאי. להלן החשובים שבהם:

1. עלויות ייצור: יצרניות המכוניות הסיניות נהנות מכוח עבודה מקומי זול בהרבה בהשוואה לתעשיות הרכב באירופה וארה"ב. כמו כן, עלות חומרי הגלם ורכיבי הרכב השונים זולה בהרבה בסין בהשוואה למתחרותיה. בסעיף זה ניתן לציין גם את שרשראות האספקה, שפגעו ועדיין פוגעות בתעשיית הרכב העולמית לאחר היציאה ממשבר הקורונה, אבל פחות בתעשיית הרכב הסינית שמספקת לעצמה את כל הנדרש.

2. מענקים וסבסוד ממשלתי: הממשל הסיני העניק לתעשיית הרכב הסינית תמיכה מסיבית שהסתכמה בכ-57 מיליארד דולר בין השנים 2016 ל-2022. הממשל הסיני גם מסבסד את תעשיית הרכב החשמלי הסינית, כך שרוב רוכשי המכוניות החשמליות בסין פטורים ממס רכישה. מאחר שרוב יצרניות הרכב הסיניות נמצאות בשיעור בעלות כזה או אחר של הממשלה, ניתן לומר שמדובר בסובסידיה שיוצאת ונכנסת בחלקה לאותו כיס.

3. תקינה: לעומת התקינה האירופית המחמירה, שמתעקשת על מערכות בטיחות איכותיות, רף קרינה מהסוללה, בידוד רעשים, שימוש בחומרים ממוחזרים, תנאי עובדים ועוד, התקינה הסינית מסתפקת בדרישות מינימום מקיר לקיר. התוצאה: עלויות ייצור נמוכות, בפער משמעותי.

4. תחרות מקומית ואסטרטגיות מכירה: ריבוי השחקניות בתעשיית הרכב החשמלי בסין יוצרת תחרות חריפה, הבאה לידי ביטוי גם בהורדות מחירים. במבט לשווקים הבינלאומיים, יצרניות סיניות רבות נוקטות אסטרטגיה של הפחתת מחירים בניסיון להשיג דריסת רגל ונתחי שוק.

ארה"ב ואירופה מחפשות תשובות

תעשיית הרכב המערבית, בראשות האיחוד האירופי וארצות הברית, בהחלט הבחינה ב"התפשטות הסינית", אבל בכלל לא בטוח שביכולתה לעצור או לשנות את המגמה. נציבות האיחוד האירופי הכריזה לאחרונה כי הסובסידיות והטבות המס מצד הממשל הסיני עלולות להציף את אירופה במותגי רכב סיניים. והפתרון? הנציבות הודיעה כי תשקול במהלך השנה הקרובה העלאה חדה של מס הייבוא מסין , שעומד כיום על 10%. כל זאת, בניסיון להבטיח "תחרות הוגנת".

גם האמריקאים רואים עלייה במכירות מותגי הרכב הסינים, בעיקר המותגים החשמליים - וגם הם מזדרזים לנקוט בצעדי מנע. בין השאר הם הכריזו על זיכוי מס בסך 7,500 דולר לרוכשי רכבים חשמליים שהורכבו ו/או מכילים חומרים שהופקו בצפון אמריקה. עם זאת, הזיכוי אינו ניתן באופן גורף וכולל החרגות של דגמים, תקרות מחיר המבטלות זכאות והגבלות שכר (תקרה ורצפה) של הרוכשים. האם זה מספיק כדי לבלום את השטף הסיני? ימים יגידו, אבל כנראה שלא.

סיכום

בשורה התחתונה, תעשיית הרכב החשמלי הסינית מקבלת תמיכה, גיבוי ועידוד מסיביים מהממשל הסיני; משקיעה מיליארדים במחקר ופיתוח שכבר הובילו לפריצות דרך משמעותיות (למשל, בתחום הסוללה ברכב החשמלי); נהנית מסובסידיות ורגולציה מקלה; וחודרת במהירות לשווקים עולמיים חדשים בזכות אסטרטגיה של מחירים נמוכים ודגש על נתח שוק. כל אלה הופכים את הרכבים הסינים בישראל ומדינות רבות אחרות לגורם שקשה מאוד להתחרות בו.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש