קרדיט: דובר צהל
קרדיט: דובר צהל

חברת דירוג האשראי הבינלאומית S&P Rating פרסמה אמש (ב’) דו"ח המתייחס לדירוג האשראי של ישראל בעקבות מלחמת ’חרבות ברזל’, זאת בהמשך להודעת הדירוג מאוקטובר האחרון.

בדו"ח שפורסם, שאינו מהווה פעולת דירוג, לדברי החברה, ישראל ניצבת בפני סיכונים גיאופוליטיים וביטחוניים משמעותיים, כאשר תרחיש של הסלמת המלחמה לאזורים נוספים נותר אפשרי, למרות שאינו מהווה תרחיש מרכזי בתחזיותיה. החברה מציינת כי בעבר היו מספר סכסוכים בין ישראל לחמאס בעזה, אך המלחמה הנוכחית היא בקנה מידה רחב יותר באופן משמעותי. על פי תרחיש הבסיס של החברה, מלחמת ישראל-חמאס תישאר ממוקדת בעזה, אך ככל שתהיה התרחבות של הסכסוך למדינות נוספות באזור, כך תהיה השפעה רחבה יותר על כלכלת ישראל ועל מצבה הביטחוני.

להערכת החברה, למלחמה הנוכחית יש השפעות על כלכלת ישראל. החברה צופה שהצמיחה של ישראל תעמוד על 1.5% בשנת 2023 ו-0.5% בשנת 2024. התחזיות השנתיות של החברה מציגות התכווצות חדה של 5% בתמ"ג ברבעון הרביעי של 2023, בהשוואה לרבעון השלישי, כאשר כל מרכיבי ההוצאות מצטמצמים, כולל ביקוש מקומי, יצוא ויבוא. ההתכווצות תנבע מירידה בפעילות העסקית, ירידה בביקוש מצד הצרכנים וסביבת השקעות מאוד לא ודאית.

לדברי החברה, תחזית הירידה בתמ"ג ברבעון הרביעי של שנת 2023 כפי שתוארה לעיל תהיה מעט יותר ממחצית מהירידה שחוותה כלכלת ישראל ברבעון השני של שנת 2020, עם פרוץ מגפת הקורונה, כאשר הניידות הוגבלה, עסקים נסגרו ומגזר התיירות הושבת. כמו כן, החברה מציינת כי השפעתה הכלכלית של המלחמה הנוכחית צפויה להיות משמעותית יותר מהשפעותיהן של עימותים צבאיים קודמים, כולל ’צוק איתן’ ב-2014, ’עמוד ענן’ ב-2012, ’עופרת יצוקה’ בשנים 2008-2009 ו’מלחמת לבנון השנייה’ ב-2006. לאחר מכן, החברה צופה התאוששות כלכלית הדרגתית כך שעד סוף שנת 2024 הכלכלה תשוב לרמתה טרום המלחמה. כמו כן, החברה צופה צמיחה מואצת שתגיע ל-5% בשנת 2025, זאת ביחד עם החזרת אמון הצרכנים, ומחזורי השקעות מלאים יותר.

עוד צופה S&P גירעון תקציבי ממוצע של 5.3% מהתמ"ג ב-2023 וב-2024, לעומת 2.3% בתחזית הקודמת שלה טרום המלחמה. למרות שהוצאות המלחמה צפויות לשוב ולהצטמצם, החברה צופה שהוצאות הביטחון יישארו גבוהות באופן יחסי בטווח הבינוני. החברה מציינת כי מבנה הכלכלה הישראלית, שבמרכזה יצוא שירותי היי-טק, כמו גם רמות חוב ציבורי מתונות ועודפי החשבון השוטף, מפחיתים חלקית את הסיכונים הכלכליים הטמונים במלחמה הנוכחית. להערכתה, מגזר ההיי-טק בישראל תומך במאזן התשלומים של המדינה ושיעור גבוה מעובדיו יכול לעבוד מרחוק. כמו כן, להערכת החברה, רמת החוב הממשלתית המתונה של ישראל, הנקובה ברובה במטבע מקומי, תגיע לשיא של כ-67% מהתמ"ג בשנת 2024, ולאחר מכן תרד ל-64% בשנת 2026. יתרות המט"ח של בנק ישראל נותרו גבוהות נכון לסוף אוקטובר 2023, בעוד שאינפלציה נמוכה יחסית לעומת מדינות הייחוס מספקת מרווח להקלה במדיניות המוניטרית, במידת הצורך.

פרופיל הדירוג וסיבות לפעולות דירוג אפשריות

לדברי החברה, התחזית השלילית בדירוג האשראי משקפת את הסיכון שמלחמת ישראל-חמאס עלולה להתפשט בצורה רחבה יותר או להשפיע על מדדי האשראי של ישראל בצורה שלילית יותר ממה שהחברה צופה כיום. כרגע החברה צופה שהסכסוך יישאר מרוכז בעזה ולא יימשך יותר משלושה עד שישה חודשים.

סיבות לפעולה שלילית על הדירוג

החברה מציינת כי היא עלולה להוריד את הדירוג של ישראל אם הסכסוך יתרחב באופן מהותי, ויגדיל את הסיכונים הביטחוניים והגיאו-פוליטיים איתם מתמודדת ישראל. כמו כן, פעולת הורדת דירוג תתכן בטווח של בין ה12 ל-24 החודשים הקרובים אם השפעת הסכסוך על הצמיחה הכלכלית, המצב הפיסקאלי ומאזן התשלומים של ישראל תתברר כמשמעותית יותר ממה שהחברה צופה כיום.

סיבות לפעולה חיובית על הדירוג

החברה מציינת כי היא עשויה לשנות את התחזית מ’שלילית’ ל’יציבה’ אם הסכסוך ייפתר, תוך הפחתת הסיכונים הביטחוניים האזוריים והפנימיים ללא נטל מהותי לטווח ארוך על כלכלת ישראל ועל כספי הציבור.

כאמור, בתרחיש הבסיס החברה מניחה שהסכסוך יישאר מרוכז בעזה, אך מציינת כי קיים קושי רב לחזות את כיוון התפתחות האירועים הביטחוניים. עם זאת, החברה אינה מצפה שהסכסוך יתרחב, זאת לאור מאמצי תיווך של מספר מדינות באזור, ומציינת את שר החוץ של ארה"ב אנטוני בלינקן ונשיא ארה"ב ג’ו ביידן אשר ערכו בשבועות האחרונים סדרת פגישות עם נציגים מישראל וממדינות ערביות. יתרה מזאת, החברה מציינת את פריסת הכוחות הימיים של ארה"ב בסמוך לישראל במטרה, ככל הנראה, להרתיע ממשלות אחרות מהאזור מלהצטרף לסכסוך.

החברה אינה פוסלת את הסיכון להתרחבות הסכסוך באזור. ארגון חיזבאללה (ארגון אותו מגדירה החברה כקבוצה מיליטנטית בלבנון בעלת קשרים הדוקים עם איראן), הצהיר בגלוי כי הוא עשוי להתערב באופן נרחב יותר בסכסוך בהתאם להתפתחויות בעזה. עם זאת, עד כה, פעולות הארגון היו מצומצמות והתרכזו בגבולה הצפוני של ישראל. מאז תחילת אוקטובר, צה"ל וחיזבאללה נמצאים בחילופי אש בצפון, והמתיחות עם סוריה גברה. תנועת המורדים החות’ים בתימן (ארגון אותו מגדירה החברה כקבוצה אסלאמית בעלת קשרים הדוקים עם איראן), איימה בגלוי על ישראל ושיגרה טילים לעברה, וירדן שלחה את השגריר הישראלי בחזרה לישראל במחאה על היקף האזרחים ההרוגים בעזה עקב הפעולה הישראלית. כמו כן, ביחס לגדה המערבית החברה מציינת כי נראה שחוסר היציבות גבר בחלקים ממנה, שם ביצעה ישראל שורה של מבצעים בימים האחרונים, כולל בערים המרכזיות ג’נין וחברון. לדעת החברה, סיכון נוסף עלול לנבוע מהפוטנציאל לעלייה במתיחות בין הרוב היהודי והמיעוט הישראלי-ערבי בתוך ישראל, כפי שקרה במהלך המבצע האחרון במאי 2021 (’שומר חומות’). עם זאת, החברה מציינת כי לדעתה סיכון זה מוכל לעת עתה.

החברה מציינת כי זמן קצר לאחר תקיפת חמאס, הכריזה ישראל מלחמה והקימה ממשלת אחדות. עם זאת, החברה מעריכה כי חיכוכים פוליטיים פנימיים ימשיכו להתקיים לאורך המלחמה ולאחריה. ב-12 באוקטובר 2023, הקואליציה המכהנת של מפלגת הליכוד בראשות ראש הממשלה בנימין נתניהו, ביחד עם מספר מפלגות ימין ומפלגות חרדיות, תוגברה על ידי גוש מפלגות המרכז בראשות בני גנץ להקמת ממשלה רחבה יותר לזמן המלחמה. עם זאת, מפלגת האופוזיציה המרכזית, יש עתיד, סירבה להצטרף לאור נוכחותן של מפלגות ימניות יותר בממשלה. החברה מציינת כי על פי סקרי דעת קהל התמיכה בראש הממשלה נתניהו ירדה משמעותית בחודש האחרון, בעקבות התקפת חמאס הבלתי צפויה שלא נמנעה על ידי כוחות הצבא והמודיעין הישראליים. כמו כן, החברה מציינת כי להערכתה הרפורמה המשפטית שאותה קידמה הקואליציה הנוכחית מאז תחילת השנה תושעה ככל הנראה ללא הגבלת זמן.

החברה מציינת שישראל נהנית מגישה חזקה לשוק ההון המקומי וה בינלאומי, אשר תומכת במאמצים של הממשלה לגוון את בסיס המימון שלה ולהאריך את מועד פירעון החוב הממוצע. החברה מציינת כי למרות שהממשלה באופן מסורתי פונה למימון דרך שוקי ההון המקומיים העמוקים שלה, בעבר בוצעו הנפקות אג"ח בינלאומיות למועדי פירעון שונים על פני 30-100 שנים. כמו כן, במקרים של קשיי מימון, לממשלת ישראל ישנה אפשרות לממש את החלק הנותר של תכנית ערבות ארה"ב ארוכת השנים.

החברה מציינת את הגמישות במדיניות המוניטרית של ישראל כרכיב מחזק בפרופיל האשראי. לדברי החברה, בנק ישראל הוא מוסד אמין ביותר, בעל מוניטין של עצמאות תפעולית ומגוון מכשירים פיננסיים, אשר נהנה משוק הון מקומי עמוק ומשוק מטבע מקומי עמוק. לאורך המשבר הכללי של מגפת הקורונה, הבנק הפעיל מגוון כלים על מנת למתן את ההשפעות על המשק הישראלי, כולל הפחתת ריבית, הקלות כמותיות והלוואות בריבית נמוכה לבנקים. יתרות המט"ח של בנק ישראל נותרו גבוהות ויציבות בהיקף של 191 מיליארד דולר (36% מהתמ"ג של 2022) נכון לסוף אוקטובר 2023, והן מכסות את החוב החיצוני של המשק כולו פי 1.4. כמו כן, החברה מציינת את הכרזת הבנק המרכזי אודות אסטרטגיית התערבות של 30 מיליארד דולר על מנת למתן את התנודתיות העודפת של שער החליפין, כמו גם צעדים נוספים להקלות אשראי ללקוחות מסוימים שהושפעו מהמלחמה באמצעות הבנקים המסחריים.

בנוסף, החברה מציינת ששיעור האינפלציה בישראל נמוך מזה של מדינות ייחוס רבות, כולל ארה"ב ובריטניה. החברה צופה שהאינפלציה תמשיך במגמת הירידה ותגיע לשיעור של 2% עד 2025, לעומת 4% בשנת 2023. להערכת החברה, הדבר מספק לבנק ישראל יכולת תמרון מסוימת במידה ויהיה צורך להוריד את הריבית במשק על רקע השפעה כלכלית משמעותית יותר של המלחמה

"בהתחשב בנסיבות - הדוח מהמוצלחים יותר שיכולנו לצפות"

לדברי רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי טפחות, בהתחשב בנסיבות, הדוח מהמוצלחים יותר שיכולנו לצפות.הדוח שם דגש על רשימה ארוכה של גורמים שפועלים לטובת המשק, מציין את נקודות החוזקה שלו ומתכתב עם דברי בנק ישראל, שהמשק "נכנס לאירוע" בנקודת פתיחה חזקה. מה עוד שחלפו כ-3 שבועות של לחימה מאז פורסמה תחזית ב"י, ועדיין התרחיש המוגבל, הנוח יותר, נחשב מרכזי. כמו כן, הכלכלנים מתיישרים עם הנחת העבודה האופטימית יותר – מלחמה מוגבלת לחזית הדרום, שתימשך עד 3 או 6 חודשים. הדוח מהדהד במידה רבה את הטון שליווה את דברי הנגיד ירון, בכנס קרן המטבע בסוף השבוע שעבר ושוב ניכר כי למסרים של בנק ישראל חשיבות רבה מבחינת חברות הדירוג.

"תחת תרחיש החברה, ולנוכח גמישותה, איתנותה ויכולות ההתמודדות הכלכלית המוצלחות של ישראל מהעבר, הנזק הכלכלי יוגבל לרבע האחרון של השנה, ויושפע מצמצום כוח העבודה, עלויות הכרוכות בגיוס המילואים הנרחב, קרבת שדה הגז תמר לעזה, פגיעה בענף התיירות והתעופה, צמצום פעילות הבנייה עקב אי הגעת עובדים מעזה ומהגדה והפחתה של ההשקעות המקומיות והזרות. אולם, בשנה הבאה תירשם התאוששות ופיצוי בדמות צמיחה מהירה יתקבל כבר ב-2025.

"למעשה, בדוח לא החמיצו כלכלני החברה כל הזדמנות להזכיר גורמים שיסייעו למשק לצלוח בהצלחה גם את המלחמה הנוכחית, למרות שהם מודים שזו אינה דומה כלל ועיקר לאירועים קודמים, שהיו מבצעיים ותחומים באופיים. בין השאר מדובר בעתירות היי טק, ביתרות המט"ח הגבוהות של בנק ישראל, ברמת האינפלציה בארץ, שהינה נמוכה יותר מאשר במדינות רבות בעולם המפותח ובנגישות הטובה של המדינה לשוקי החוב בחו"ל. על מנת להבין את נקודת הפתיחה, הגירעון התקציבי והחוב הציבורי יגדלו, בעיצומה של המערכה ל-5 אחוזים ו-67 אחוזים מהתוצר, בהתאמה. לשם השוואה, בארצות הברית המספרים הם כ-6 ו-130 אחוזים מהתוצר כבר כיום. מצבן של מדינות מפותחות אחרות לא טוב בהרבה.

"עם זאת, מטבע הדברים, כלכלני החברה עומדים על רמת אי הוודאות הגבוהה האופפת את האופק הדי מעודד, בהתחשב בנסיבות, שהיא משרטטת. יש לזכור כי תחזית דירוג האשראי שלילית כבר כיום ואם הסכסוך יתרחב – אפשרות שלא בהכרח נתונה לשליטתה הבלעדית של ישראל – הדירוג עצמו עלול לרדת. כך גם אם בתוך 24-12 חודשים יתברר כי ההשפעות הכלכליות והתקציביות תהיינה חמורות יותר. כמובן, חלק מהדברים כן תלויים בישראל ובמדיניות הכלכלית שתינקט ולכן דווקא נוכח ריבוי נקודות החוזקה שצוינו – אם תינקט התנהלות לא כלכלית ופחות אחראית יש לנו "הרבה מה להפסיד", אמר מנחם.

תגובות לכתבה

הוסיפו תגובה

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש